Aantal student-zelfstandigen met meer dan de helft toegenomen

Bij de laatste telling, begin dit jaar, registreerde West-Vlaanderen 1.095 student-zelfstandigen, wat een toename van 56% betekent in vergelijking met 2018. Vlaams parlementslid Brecht Warnez, die deze gegevens opvroeg bij minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA), benadrukt het belang van deze trend: "Als we een nieuwe generatie van succesvolle ondernemers willen opbouwen, moeten we nu handelen. Ondersteuning, middelen en onderwijs zijn cruciaal voor het aanmoedigen van een ondernemersmentaliteit bij studenten."

In 2018 waren er 4.301 student-zelfstandigen in Vlaanderen waarvan 700 in West-Vlaanderen. Dit aantal is sindsdien gestaag gegroeid tot 6.640 in Vlaanderen, met de provincie Antwerpen als koploper. Onze provincie telt 1.095 student-zelfstandigen. Opvallend is dat mannen (61%) vaker dan vrouwen (39%) de status van student-ondernemer verwerven.

ProvincieMVT
Antwerpen12359052140
Vlaams-Brabant7064731179
West-Vlaanderen6634321095
Oost-Vlaanderen8945951489
Limburg458279737
Totaal395626846640

De toename van ondernemende studenten wordt gezien als positief, maar er zijn nog steeds uitdagingen. Warnez benadrukt het belang van onderwijs in ondernemerschap: “Scholen moeten worden ondersteund in het realiseren van ondernemerschapsdoelen, om zo ondernemende scholen te creëren. Er is een nieuw actieplan nodig voor ondernemend onderwijs.”

Minister Weyts heeft dit vorig jaar al aan het parlementslid beloofd maar Warnez dringt nu ook aan op concrete actie.

Lees hier het artikel in de krant.

Gerelateerd nieuws

Milieu

2,5 miljoen euro voor ontharding West-Vlaamse speelplaatsen

Via de projectoproep Natuur in je school zet de Vlaamse regering in op ontharding van speelplaatsen. “Voor 2023 gaat het om een investering van een goede 2,5 miljoen euro in 19 West-Vlaamse speelplaatsen die nu zal worden gerealiseerd”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Binnenlands Bestuur

Geldstromen naar Antwerpen nog groter dan gedacht

Elke West-Vlaming betaalt vandaag 1.393 euro aan de stad Antwerpen. In totaal krijgt de stad Antwerpen meer dan de hele provincie West-Vlaanderen. Deze subsidietransfers, die hoger liggen dan eerder geschat, zijn onthuld door een gedetailleerde financiële analyse van de krant ‘de Tijd’ en Vlaams Parlementslid Brecht Warnez (cd&v). Warnez benadrukt de oneerlijkheid van deze situatie: “De manier waarop onze steden en gemeenten worden gefinancierd, is volledig uit balans. Elke Vlaming zou gelijkwaardig moeten zijn. Landelijk Vlaanderen verdient meer centen en respect.”

Cultuur

Oplossing voor historische lokettenzaal in station van Brugge nodig

In de commissie Onroerend Erfgoed stelde minister Diependaele deze ochtend dat Vlaanderen geen financiële of andere ondersteuning wil geven aan de herinrichting en het publiek toegankelijk houden van de historische lokettenzaal in Brugge. “Dat is ongelooflijk jammer. Dit is een unieke kans om vanuit Vlaanderen mee een invulling te geven aan deze iconische plaats. We zijn het jammer genoeg gewoon in West-Vlaanderen geen toeristische subsidies te krijgen”, zei Vlaams parlementslid Brecht Warnez in de commissie.