Aantal student-zelfstandigen met meer dan de helft toegenomen

Bij de laatste telling, begin dit jaar, registreerde West-Vlaanderen 1.095 student-zelfstandigen, wat een toename van 56% betekent in vergelijking met 2018. Vlaams parlementslid Brecht Warnez, die deze gegevens opvroeg bij minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA), benadrukt het belang van deze trend: "Als we een nieuwe generatie van succesvolle ondernemers willen opbouwen, moeten we nu handelen. Ondersteuning, middelen en onderwijs zijn cruciaal voor het aanmoedigen van een ondernemersmentaliteit bij studenten."

In 2018 waren er 4.301 student-zelfstandigen in Vlaanderen waarvan 700 in West-Vlaanderen. Dit aantal is sindsdien gestaag gegroeid tot 6.640 in Vlaanderen, met de provincie Antwerpen als koploper. Onze provincie telt 1.095 student-zelfstandigen. Opvallend is dat mannen (61%) vaker dan vrouwen (39%) de status van student-ondernemer verwerven.

ProvincieMVT
Antwerpen12359052140
Vlaams-Brabant7064731179
West-Vlaanderen6634321095
Oost-Vlaanderen8945951489
Limburg458279737
Totaal395626846640

De toename van ondernemende studenten wordt gezien als positief, maar er zijn nog steeds uitdagingen. Warnez benadrukt het belang van onderwijs in ondernemerschap: “Scholen moeten worden ondersteund in het realiseren van ondernemerschapsdoelen, om zo ondernemende scholen te creëren. Er is een nieuw actieplan nodig voor ondernemend onderwijs.”

Minister Weyts heeft dit vorig jaar al aan het parlementslid beloofd maar Warnez dringt nu ook aan op concrete actie.

Lees hier het artikel in de krant.

Gerelateerd nieuws

Binnenlands Bestuur

cd&v wil meer centen voor landelijk Vlaanderen

Uit een onafhankelijke studie blijkt dat de financiering van de gemeenten eerlijker moet. “Wat we al jaren zeggen, wordt nu ook bevestigd. Vlaanderen moet de centrumsteden, de kleinere steden en de gemeenten meer centen geven. Landelijk Vlaanderen verdient meer respect. Zo moeten we Antwerpen en Gent geen pijn doen, krijgt de rest meer en is er minder administratieve overlast”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die al jaren op die nagel klopt.

Cultuur

Bib Wingene viert Jeugdboekenmaand

Lezingen van jeugdauteurs, klasbezoeken met VR-brillen, extra animatie in thema ‘sport & spel’ … “Onze bib bruist van leven tijdens de Jeugdboekenmaand”, vertelt Brecht Warnez, schepen van Bibliotheek. “Op zondagochtend 24 maart maken we het tussen 10 en 12 uur extra gezellig met leuke kinderanimatie van reizend speeltheater Kip van Troje. Iedereen is welkom!”

Onderwijs

Steun bij opvoeding in digitale tijden

Leven, opgroeien en opvoeden in digitale tijden, dat is niet altijd gemakkelijk! De bib en het Huis van het Kind in Wingene ondersteunen kinderen, hun ouders en leerkrachten op vlak van media-opvoeding. Dit schooljaar kregen alle leerlingen van het 5e en het 6e leerjaar van de Wingense scholen een interactieve lezing over de ‘gevaren van internet’ en op donderdagavond 28 maart is het de beurt aan de ouders.