Lokale welzijnscampagne richten op jongeren
Eén op de drie jongeren voelt zich eenzaam, zo blijkt uit onderzoek van Vrije Universiteit Brussel. “In gesprekken die ik met jongeren en studenvertegenwoordigers heb, wordt duidelijk dat deze periode niet evident is. In een zoektocht naar oplossingen blijkt dan vaak dat er al heel veel hulpverleningsinitiatieven bestaan, maar dat jongeren er nog onvoldoende de weg naar vinden,” zegt Brecht Warnez.
Zo is er een kotcoach in Gent, bestaat Tejo, schakelen verschillende hogescholen en universiteiten voor hun studenten psychologen of psychiaters in en biedt de Vlaamse overheid via verschillende hulplijnen zoals WatWat en Awel een luisterend oor.
“Ik roep daarom steden en gemeenten op om een informatiecampagne uit te werken om hun jongeren de weg te tonen naar de bestaande hulpkanalen. Lokale besturen staan het dichtst bij deze doelgroep. Ze zijn het best geplaatst om de verbinding te maken en zo onze jongeren bij te staan waardoor we hopelijk drama’s kunnen vermijden.”
“Tegelijk vraag ik jongeren om mij suggesties te bezorgen, en op ons kanaal ‘Zuurstof.be’ mee te debatteren en nieuwe, frisse ideeën te lanceren,” voegt Brecht Warnez toe.
Heropening corona-veilige studieruimtes voorbereiden
Eind vorig academiejaar pleitte Brecht Warnez ervoor dat steden en gemeenten in mei snel op een coronaveilige manier studieruimtes zouden openstellen voor studenten.
Met de volgende blok- en examenperiode in het verschiet herhaalt Brecht Warnez de oproep: “Ook in deze moeilijke omstandigheden vraag ik dat lokale besturen zich voorbereiden en, van zodra dat mag, de studieruimtes op een veilige manier weer open te stellen. Samen studeren is voor studenten samen successen en tegenslagen delen, is samen leven.”