Aanbod lokaal jongerenwelzijn lokaal bekend maken

Anders dan in eerste golf, zijn een aantal zaken zoals met 4 sporten, leiding geven in jeugdbeweging -12 jaar, vrijwilligerswerk… wel mogelijk. En toch… jongeren hebben nood aan contact en interactie, net dat is moeilijk in deze coronacrisis. Daarom voorziet de overheid voor wie het moeilijk heeft, een ruimer hulpaanbod. Brecht Warnez: “Ik roep lokale besturen op om het bestaande aanbod lokaal bekend te maken, zodat we zoveel mogelijk onze jongeren bereiken, nu meer dan ooit.”

Lokale welzijnscampagne richten op jongeren

Eén op de drie jongeren voelt zich eenzaam, zo blijkt uit onderzoek van Vrije Universiteit Brussel. “In gesprekken die ik met jongeren en studenvertegenwoordigers heb, wordt duidelijk dat deze periode niet evident is. In een zoektocht naar oplossingen blijkt dan vaak dat er al heel veel hulpverleningsinitiatieven bestaan, maar dat jongeren er nog onvoldoende de weg naar vinden,” zegt Brecht Warnez.

Zo is er een kotcoach in Gent, bestaat Tejo, schakelen verschillende hogescholen en universiteiten voor hun studenten psychologen of psychiaters in en biedt de Vlaamse overheid via verschillende hulplijnen zoals WatWat en Awel een luisterend oor.

“Ik roep daarom steden en gemeenten op om een informatiecampagne uit te werken om hun jongeren de weg te tonen naar de bestaande hulpkanalen. Lokale besturen staan het dichtst bij deze doelgroep. Ze zijn het best geplaatst om de verbinding te maken en zo onze jongeren bij te staan waardoor we hopelijk drama’s kunnen vermijden.”

“Tegelijk vraag ik jongeren om mij suggesties te bezorgen, en op ons kanaal ‘Zuurstof.be’ mee te debatteren en nieuwe, frisse ideeën te lanceren,” voegt Brecht Warnez toe.

Heropening corona-veilige studieruimtes voorbereiden

Eind vorig academiejaar pleitte Brecht Warnez ervoor dat steden en gemeenten in mei snel op een coronaveilige manier studieruimtes zouden openstellen voor studenten.

Met de volgende blok- en examenperiode in het verschiet herhaalt Brecht Warnez de oproep: “Ook in deze moeilijke omstandigheden vraag ik dat lokale besturen zich voorbereiden en, van zodra dat mag, de studieruimtes op een veilige manier weer open te stellen. Samen studeren is voor studenten samen successen en tegenslagen delen, is samen leven.”

Gerelateerd nieuws

Onderwijs

Meer oog voor mentaal welzijn en mogelijke schooluitval

Vlaanderen versterkt de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB’s) structureel met € 8,5 miljoen bijkomend budget per jaar. Dankzij die extra middelen kunnen de CLB’s ongeveer 150 bijkomende medewerkers inzetten om nog meer aanwezig te zijn in de scholen en nog meer in te zetten op onder meer het mentaal welzijn van scholieren en de strijd tegen vroegtijdige schooluitval. De bedoeling is dat de drempel naar het CLB nog lager wordt. Daarom zal ook de digitale hulpverlening verder uitgebouwd worden. De CLB’s gaan ook beter samenwerken over de verschillende netten heen. “Investeren in meer onderwijskwaliteit betekent ook meer oog hebben voor leerlingen met zorgnoden”, zegt Weyts. “Ik wil ervoor zorgen dat kinderen en jongeren sneller problemen melden en via het CLB ook sneller de gepaste hulp vinden”.

Onderwijs

Tevreden dat Vlaanderen 1.600 studenten per jaar laat starten aan artsenopleiding

“Heel blij dat we nu vanuit Vlaanderen straks eindelijk meer studenten toelaten om arts te worden. Dokters kreunen vandaag onder de werkdruk en mensen moeten soms dagen wachten vooraleer ze bij een dokter kunnen langsgaan. Of nog erger: op veel plaatsen is er patiëntenstop. Er slagen veel studenten op de toelatingsproeven en het veld schreeuwt om extra krachten. Het is dus goed dat we hen straks de kans geven”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Onderwijs

Slechts 22 West-Vlaamse gemeenten tekenen het charter Werftransport

In 2022 tekenden Bredene en Ieper het charter Werftransport waardoor nu 22 West-Vlaamse gemeenten met de bouwsector de handen in elkaar slaan om werftransport te mijden rond scholen. “Scholen moeten bereikbaar zijn op een veilige en kindvriendelijke manier. Door schoolomgevingen verkeersveilig te maken, zijn leerlingen en ouders meer gemotiveerd om met de fiets of te voet te komen. Werftransport zoveel mogelijk weren tijdens de begin- en einduren van de scholen is daar een belangrijk onderdeel van”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover vragen stelde aan minister Lydia Peeters (Open VLD) die de ondertekening toejuicht.