86 schoolomgevingen en 49 schoolroutes worden veiliger

Dankzij Vlaamse subsidies zullen maar liefst 135 plaatsen rond en naar West-Vlaamse scholen verkeersveiliger gemaakt worden. “Het gaat om vaak kleine maatregelen die een wereld van verschil kunnen maken, zoals bijvoorbeeld het plaats van Octopus-palen, zebrapaden of snelheidsinformatieborden. Ik ben blij dat veel gemeenten van deze kans gebruik hebben gemaakt en zo hebben bijgedragen aan een veiligere schoolomgeving voor onze kinderen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Vorig jaar konden lokale besturen subsidies aanvragen voor het verkeersveiliger maken van enerzijds schoolomgevingen en anderzijds schoolroutes. Dankzij 86 toegekende subsidieaanvragen voor schoolomgevingen in 18 gemeenten komt er naar onze provincie ruim 650.000 euro. West-Vlaanderen is daarmee de best scorende provincie.

ProvincieAantal gemeentenAantal omgevingenSubsidiebedrag
OVL1454€ 512.836,51
WVL1886€ 654.271,95
VLB2056€ 318.343,96
ANT1681€ 345.223,65
LIM1463€ 415.607,75
Eindtotaal82340€ 2.246.283,82

In Vlaanderen worden, naast de schoolomgevingen, 250 schoolroutes met Vlaamse steun verkeersveiliger gemaakt. Daarvan liggen er 49 in 19 West-Vlaamse gemeenten.

“Onze West-Vlaamse lokale besturen zetten duidelijk in op verkeersveiligheid. Het is voor velen een beleidsprioriteit. Ook in 2019 en 2021 werden reeds subsidies toegekend voor 361 andere schoolomgevingen”, zegt Brecht Warnez die al jaren voor deze lokale subsidies pleit. “De steden en gemeenten zijn onze ideale partner om aan kinderen een veilige schoolroute- en omgeving te garanderen. Zij weten waar de knelpunten liggen.”

Bekijk hier de reportage op WTV.

Gerelateerd nieuws

Binnenlands Bestuur

Meer dan 300.000 euro voor West-Vlaamse molens

In 2022 en 2023 maakte Vlaanderen meer dan driehonderd duizend euro vrij voor het onderhoud van molens. “Dit is echter nog niet voldoende. Het is belangrijk te blijven investeren in ons West-Vlaams cultureel erfgoed”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Onderwijs

‘Slechts’ vier op tien studenten studeert niet tijdig af bij graduaatsopleidingen

De vraag naar studenten met een graduaatsopleiding vanuit het arbeidsveld is groot, ook studenten zelf kiezen steeds vaker voor deze opleidingsvorm. Zes op tien studenten zijn diploma binnen de vooropgestelde studieduur van twee jaar. Dat is beter dan in de rest van het hoger onderwijs waar slechts één op drie zijn bachelordiploma tijdig behaalt. “De graduaatsopleidingen worden steeds populairder, en werkgevers hebben er ook steeds meer vraag naar. Maar het probleem is dat op dit moment er niet genoeg geld voor vrijgemaakt. Ik wil dit op de agenda van de commissie onderwijs. We moeten hier in het parlement de komende maanden openlijk over discussiëren, het werkveld beluisteren en het financieringssysteem veranderen, zodat het eerlijker wordt”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover een vraag stelde aan minister Ben Weyts (NV-A).

Cultuur

6,5 miljoen euro voor renovatie van beschermde schoolgebouwen

Vlaanderen geeft dit jaar 6.587.261 euro subsidie aan acht scholen om hun gebouwen te restaureren. Het gaat om scholen Antwerpen, Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen. Dat blijkt uit een vraag van Parlementslid Brecht Warnez (cd&v) aan minister Diependaele (N-VA). “Onderwijsgebouwen zijn niet alleen belangrijk voor het verstrekken van onderwijs, maar ze dragen ook bij aan het behoud van ons waardevol onroerend erfgoed. Ze zijn deel van onze Vlaamse culturele identiteit en geschiedenis”, zegt parlementslid Brecht Warnez.