72% van de kleine windmolens staan in West-Vlaanderen

Steeds meer ondernemers en landbouwers kiezen voor kleine windmolens. In West-Vlaanderen zijn er sinds 2018 maar liefst 101 vergunningen voor uitgereikt. De provincie is daarmee veruit koploper in Vlaanderen. “Kleine windmolens met een maximum ashoogte van 15 meter zijn vooral populair bij landbouwers als groene oplossing naast zonne-energie. Het is dankzij het provinciebestuur dat West-Vlaanderen koploper is. Zij ontwikkelden hiervoor een kader die elke West-Vlaamse gemeente kan gebruiken”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover vragen stelde aan minister Zuhal Demir (N-VA).

Om het proces voor het plaatsen van kleine windmolens te vereenvoudigen, heeft de Provincie West-Vlaanderen in januari 2017 het beleidskader ‘kleine windturbines’ opgesteld. Dit kader moet gemeentebesturen helpen bij de beoordeling van vergunningsaanvragen voor kleine windturbines. Dat werpt nu haar vruchten af. Terwijl in West-Vlaanderen 101 projecten vergund zijn, zijn er dat in de rest van Vlaanderen slechts 39. Bovendien zijn er in West-Vlaanderen nog 21 dossiers in behandeling, terwijl dat in de andere provincies samen er 20 zijn.

JaarAntwerpenLimburgOost-VlaanderenVlaams-BrabantWest-Vlaanderen
201824310
2019113229
202012322
202134113
2022215127
Totaal98184101

Een Vlaams beleidskader nodig

Heel wat mensen die potentieel een windmolen willen plaatsen klagen over het onzeker en vaag wetgevend kader. Bovendien is de procedure om deze windmolens te plaatsen nogal ingewikkeld en moeten aanvragers voldoen aan verschillende gemeentelijke eisen om een stedenbouwkundige vergunning te krijgen.

Vlaanderen kan leren van de provincie West-Vlaanderen. Door het van het West-Vlaams provinciaal beleidskader een Vlaams kader te maken zouden er ook in andere provincies meer kleine windmolens komen. Een duidelijk afwegingskader en vereenvoudiging van de procedures kunnen ervoor zorgen dat meer landbouwers overstappen op duurzame energie”, zegt Brecht Warnez.

Hij roept minister Demir op om werk te maken van zo’n Vlaams beleidskader met duidelijke richtlijnen voor aanvragers.

Gerelateerd nieuws

Milieu

2,5 miljoen euro voor ontharding West-Vlaamse speelplaatsen

Via de projectoproep Natuur in je school zet de Vlaamse regering in op ontharding van speelplaatsen. “Voor 2023 gaat het om een investering van een goede 2,5 miljoen euro in 19 West-Vlaamse speelplaatsen die nu zal worden gerealiseerd”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Binnenlands Bestuur

Geldstromen naar Antwerpen nog groter dan gedacht

Elke West-Vlaming betaalt vandaag 1.393 euro aan de stad Antwerpen. In totaal krijgt de stad Antwerpen meer dan de hele provincie West-Vlaanderen. Deze subsidietransfers, die hoger liggen dan eerder geschat, zijn onthuld door een gedetailleerde financiële analyse van de krant ‘de Tijd’ en Vlaams Parlementslid Brecht Warnez (cd&v). Warnez benadrukt de oneerlijkheid van deze situatie: “De manier waarop onze steden en gemeenten worden gefinancierd, is volledig uit balans. Elke Vlaming zou gelijkwaardig moeten zijn. Landelijk Vlaanderen verdient meer centen en respect.”

Cultuur

Oplossing voor historische lokettenzaal in station van Brugge nodig

In de commissie Onroerend Erfgoed stelde minister Diependaele deze ochtend dat Vlaanderen geen financiële of andere ondersteuning wil geven aan de herinrichting en het publiek toegankelijk houden van de historische lokettenzaal in Brugge. “Dat is ongelooflijk jammer. Dit is een unieke kans om vanuit Vlaanderen mee een invulling te geven aan deze iconische plaats. We zijn het jammer genoeg gewoon in West-Vlaanderen geen toeristische subsidies te krijgen”, zei Vlaams parlementslid Brecht Warnez in de commissie.