64% van de West-Vlaamse bibliotheken gebruikt Vlaams e-boekenplatform

De vzw Cultuurconnect, een organisatie van de Vlaamse overheid, heeft een Vlaamse e-boekendienst ontwikkeld. Daarvoor kon het rekenen op subsidies van de Vlaamse overheid. “Verdere digitalisering van het bibliotheekaanbod blijft een startend initiatief waar zeker een doelpubliek voor is”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Cultuurconnect ondersteunt gemeenten bij de digitale uitdagingen van hun cultuurbeleid. De klemtoon ligt op openbare bibliotheken, cultuur- en gemeenschapscentra en aandacht voor sectoroverschrijdende verbindingen. De Vlaamse overheid stelt jaarlijks zo’n 4 miljoen euro ter beschikking aan Cultuurconnect, waarvan de vzw 302.653,39 euro investeert in een Vlaamse e-boekendienst.

Vernieuwing

Met het e-boekenplatform CloudLibrary biedt Cultuurconnect een manier aan om digitaal boeken te lenen en te lezen. Het zorgt ervoor dat de collectie bereikbaar is voor iedereen, ook buiten de openingsuren van de bibliotheek. De collectie biedt de keuze aan bijna 10.000 titels die kunnen worden gelezen op de smartphone, tablet, laptop of e-reader. De dienst bereikt ook nieuwe doelgroepen en heeft bovendien een positief effect op het leesgedrag van de bibliotheekleden.

Uit een bevraging blijkt duidelijk dat gebruikers niet alleen voor het eerst digitaal lezen dankzij het platform, maar er ook meer zijn door gaan lezen”, stelt Brecht Warnez.

Cultuurconnect ziet met e-boeken ook veel kansen om kinderen en jongeren te stimuleren om meer te lezen, bijvoorbeeld via een samenwerking tussen het e-boekenplatform en de Vlaamse scholen.

Samenwerking met bibliotheken

Het platform is terug te vinden op de website van de deelnemende bibliotheken. Bovendien wordt elke bibliotheek die de e-boekendienst verleent automatisch coöperant en kan het mee de weg uitstippelen voor de digitale bibliotheekdiensten. Momenteel wordt het e-boekenplatform reeds aangeboden door 212 ofwel 69% van de openbare bibliotheken verspreid over Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. “Het doelpubliek zal door verdere digitalisering in de toekomst alleen maar toenemen. Het is dus uiterst interessant om de reikwijdte van dit project op te volgen en te optimaliseren”, deelt Brecht Warnez mee.

Provincie Aantal bibliothekenBibliotheken met e-boekenplatformPercentage
Antwerpen675277,61%
Limburg403587,50%
Oost-Vlaanderen594881,36%
Vlaams-Brabant623150,00%
West-Vlaanderen593864,41%

Het aantal bibliotheken die zijn ingestapt in het e-boekenproject.

Vraag tot een gebruiksvriendelijkere applicatie

Toch zijn de signalen van op het terrein niet eensluidend positief. Vorig jaar werden 331.084
e-boeken uitgeleend door 31.632 unieke gebruikers. Warnez vindt dat dit nog te beperkt is en verklaart dit door de gebruiksvriendelijkheid van de app: “De bibliotheekmedewerkers en leners klagen over de gebruiksvriendelijkheid van de app CloudLibrary. Deze kan nog niet concurreren met de traditionele e-reader – software. Als we willen dat het grote aanbod ook gebruikt wordt, dan moeten we wel een goede applicatie aanbieden.” Het parlementslid vraagt daarom om een gebruikersonderzoek te doen waarna de nodige aanpassingen aan de app moeten gebeuren.

Overzicht deelnemende West-Vlaamse gemeenten

Beernem, Blankenberge / Zuienkerke, Brugge, Damme, De Haan, Dentergem, Diksmuide, Gistel, Hooglede, Houthulst / Lo-Reninge, Ichtegem, Ieper, Ingelmunster, Izegem, Jabbeke, Knokke-Heist, Kortemark, Kortrijk, Kuurne, Lichtervelde, Menen, Moorslede, Nieuwpoort, Oostende, Oostkamp, Oostrozebeke, Poperinge / Vleteren, Roeselare, Staden, Veurne, Wevelgem, Wielsbeke, Wingene, Zonnebeke, Zwevegem, Torhout, Bredene, De Panne.

Gerelateerd nieuws

Milieu

Operatie Proper beloont 191 West-Vlaamse actieplannen voor 140.000 euro

West-Vlaamse scholen en verenigingen namen in 2022 opnieuw massaal deel aan Operatie Proper. Maar liefst 224 West-Vlaamse scholen en verengingen dienden een actieplan in. “Dit is een duidelijk signaal dat West-Vlaamse scholen en verenigingen zich blijven engageren voor een proper leefmilieu. We kunnen dit alleen maar blijven aanmoedigen.”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Cultuur

Gedichtenwandeling gaat van start op 26 januari

Van 26 januari tot 24 februari organiseert de bibliotheekraad in het kader van de poëzieweek haar gedichtenwandeling. De tocht van 5 kilometer start en eindigt aan recreatiebad de Alk en staat open voor alle leeftijden. Langsheen de route kom je 25 weesgedichten tegen, die elk werden geadopteerd door één van onze verenigingen.

Onderwijs

Leesoffensief start met onder andere auteursresidenties in 3 secundaire scholen

Het niveau van ons leesonderwijs moet terug beter. “Vlaanderen neemt tientallen initiatieven om het leesonderwijs te verbeteren”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover vragen stelde aan minister-president Jan Jambon (N-VA) en minister Ben Weyts (N-VA). De investeringen gebeuren binnen onderwijs, cultuur, welzijn, lokale besturen en lopen verspreid over alle leeftijdsgroepen van de bevolking.