64% van de West-Vlaamse bibliotheken gebruikt Vlaams e-boekenplatform

De vzw Cultuurconnect, een organisatie van de Vlaamse overheid, heeft een Vlaamse e-boekendienst ontwikkeld. Daarvoor kon het rekenen op subsidies van de Vlaamse overheid. “Verdere digitalisering van het bibliotheekaanbod blijft een startend initiatief waar zeker een doelpubliek voor is”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Cultuurconnect ondersteunt gemeenten bij de digitale uitdagingen van hun cultuurbeleid. De klemtoon ligt op openbare bibliotheken, cultuur- en gemeenschapscentra en aandacht voor sectoroverschrijdende verbindingen. De Vlaamse overheid stelt jaarlijks zo’n 4 miljoen euro ter beschikking aan Cultuurconnect, waarvan de vzw 302.653,39 euro investeert in een Vlaamse e-boekendienst.

Vernieuwing

Met het e-boekenplatform CloudLibrary biedt Cultuurconnect een manier aan om digitaal boeken te lenen en te lezen. Het zorgt ervoor dat de collectie bereikbaar is voor iedereen, ook buiten de openingsuren van de bibliotheek. De collectie biedt de keuze aan bijna 10.000 titels die kunnen worden gelezen op de smartphone, tablet, laptop of e-reader. De dienst bereikt ook nieuwe doelgroepen en heeft bovendien een positief effect op het leesgedrag van de bibliotheekleden.

Uit een bevraging blijkt duidelijk dat gebruikers niet alleen voor het eerst digitaal lezen dankzij het platform, maar er ook meer zijn door gaan lezen”, stelt Brecht Warnez.

Cultuurconnect ziet met e-boeken ook veel kansen om kinderen en jongeren te stimuleren om meer te lezen, bijvoorbeeld via een samenwerking tussen het e-boekenplatform en de Vlaamse scholen.

Samenwerking met bibliotheken

Het platform is terug te vinden op de website van de deelnemende bibliotheken. Bovendien wordt elke bibliotheek die de e-boekendienst verleent automatisch coöperant en kan het mee de weg uitstippelen voor de digitale bibliotheekdiensten. Momenteel wordt het e-boekenplatform reeds aangeboden door 212 ofwel 69% van de openbare bibliotheken verspreid over Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. “Het doelpubliek zal door verdere digitalisering in de toekomst alleen maar toenemen. Het is dus uiterst interessant om de reikwijdte van dit project op te volgen en te optimaliseren”, deelt Brecht Warnez mee.

Provincie Aantal bibliothekenBibliotheken met e-boekenplatformPercentage
Antwerpen675277,61%
Limburg403587,50%
Oost-Vlaanderen594881,36%
Vlaams-Brabant623150,00%
West-Vlaanderen593864,41%

Het aantal bibliotheken die zijn ingestapt in het e-boekenproject.

Vraag tot een gebruiksvriendelijkere applicatie

Toch zijn de signalen van op het terrein niet eensluidend positief. Vorig jaar werden 331.084
e-boeken uitgeleend door 31.632 unieke gebruikers. Warnez vindt dat dit nog te beperkt is en verklaart dit door de gebruiksvriendelijkheid van de app: “De bibliotheekmedewerkers en leners klagen over de gebruiksvriendelijkheid van de app CloudLibrary. Deze kan nog niet concurreren met de traditionele e-reader – software. Als we willen dat het grote aanbod ook gebruikt wordt, dan moeten we wel een goede applicatie aanbieden.” Het parlementslid vraagt daarom om een gebruikersonderzoek te doen waarna de nodige aanpassingen aan de app moeten gebeuren.

Overzicht deelnemende West-Vlaamse gemeenten

Beernem, Blankenberge / Zuienkerke, Brugge, Damme, De Haan, Dentergem, Diksmuide, Gistel, Hooglede, Houthulst / Lo-Reninge, Ichtegem, Ieper, Ingelmunster, Izegem, Jabbeke, Knokke-Heist, Kortemark, Kortrijk, Kuurne, Lichtervelde, Menen, Moorslede, Nieuwpoort, Oostende, Oostkamp, Oostrozebeke, Poperinge / Vleteren, Roeselare, Staden, Veurne, Wevelgem, Wielsbeke, Wingene, Zonnebeke, Zwevegem, Torhout, Bredene, De Panne.

Gerelateerd nieuws

Binnenlands Bestuur

cd&v wil meer centen voor landelijk Vlaanderen

Uit een onafhankelijke studie blijkt dat de financiering van de gemeenten eerlijker moet. “Wat we al jaren zeggen, wordt nu ook bevestigd. Vlaanderen moet de centrumsteden, de kleinere steden en de gemeenten meer centen geven. Landelijk Vlaanderen verdient meer respect. Zo moeten we Antwerpen en Gent geen pijn doen, krijgt de rest meer en is er minder administratieve overlast”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die al jaren op die nagel klopt.

Cultuur

Bib Wingene viert Jeugdboekenmaand

Lezingen van jeugdauteurs, klasbezoeken met VR-brillen, extra animatie in thema ‘sport & spel’ … “Onze bib bruist van leven tijdens de Jeugdboekenmaand”, vertelt Brecht Warnez, schepen van Bibliotheek. “Op zondagochtend 24 maart maken we het tussen 10 en 12 uur extra gezellig met leuke kinderanimatie van reizend speeltheater Kip van Troje. Iedereen is welkom!”