51 West-Vlaamse gemeenten nemen deel aan Operatie Proper

Scholen en verenigingen schrijven zich voor het vierde jaar op rij in, voor Operatie Proper. “Vanuit de 51 ingeschreven West-Vlaamse gemeenten nemen 216 scholen en verenigingen deel. Hiermee scoort onze provincie het hoogst in Vlaanderen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Operatie Proper is een beloningssysteem om scholen, groepen en verenigingen een duwtje in de rug te geven en zwerfvuil duurzaam aan te pakken. Ze helpen mee om een actieplan op te stellen, ondersteuning te bieden én iedereen te bedanken voor de volgehouden inspanningen met een mooie financiële beloning! Scholen en verenigingen krijgen onder andere opruimmateriaal en educatieve pakketten.

Beloning stimuleert

De deelnemers worden financieel beloond voor hun strijd tegen zwerfvuil en sluikstort in de buurt. De beloning kan oplopen tot maximaal 1500 euro per school of vereniging. De deelname van de gemeente of intercommunale aan het project is een noodzakelijke voorwaarde om als school of vereniging een financiële beloning te kunnen ontvangen.

Als een school of vereniging deelneemt, onderschrijft ze een eigen actieplan. Zo ruimen ze bijvoorbeeld regelmatig zwerfvuil op in de nabije omgeving. Dit kan onder andere met een beurtrol onder leerlingen/leden en informeren ze de achterban over de inspanningen.

De beloning is een welkome steun in een periode waarin de verenigingen en scholen het soms moeilijk hebben”, weet het parlementslid die de cijfers opvroeg bij minister Zuhal Demir (N-VA).

West-Vlaams onderwijs actief rond milieuzorg

Er zijn vanuit West-Vlaanderen 173 lagere – en secundaire scholen ingeschreven voor het Vlaamse project. Hiermee scoort onze provincie het hoogst. “Naast het leren, zetten scholen ook duidelijk in op samenleven. Ervaringen rond milieuzorg maken hier deel van uit”, meent Brecht Warnez.

Nog aan de slag?

Zwerfvuil is één van de grootste ergernissen van onze inwoners. Enkel door samen te werken kunnen we dit aanpakken.” Momenteel worden al 28% van de acties in scholen en verenigingen in West-Vlaanderen genomen. Dat is super goed, maar kan nog groeien.
Mooimakers biedt inspiratie, tips en ondersteuning voor scholen en verenigingen die de strijd tegen zwerfvuil aangaan. Zowel voor kleine engagementen als voor grote zijn er mogelijkheden. Die zijn te vinden via mooimakers.be.

Gerelateerd nieuws

Milieu

Gemeente Wingene vergroent verstandig

Het gemeentebestuur tekende op 25 oktober 2021 in op het Lokaal Energie en Klimaatpact van Vlaanderen. Hierin staan de doelstelling om één boom per inwoner, 0,5 meter haag per inwoner en één extra groenperk per 1.000 inwoners te realiseren. Concreet gaat het dus om meer dan 15.000 bomen, 7,5 km haag en 10 groenperken. Dit allemaal tegen 20230. Raadslid Sandra Ketels, vroeg aan schepen Brecht Warnez naar de stand van zaken rond de vergroening in de eigen gemeente.

Binnenlands Bestuur

cd&v wil meer centen voor landelijk Vlaanderen

Uit een onafhankelijke studie blijkt dat de financiering van de gemeenten eerlijker moet. “Wat we al jaren zeggen, wordt nu ook bevestigd. Vlaanderen moet de centrumsteden, de kleinere steden en de gemeenten meer centen geven. Landelijk Vlaanderen verdient meer respect. Zo moeten we Antwerpen en Gent geen pijn doen, krijgt de rest meer en is er minder administratieve overlast”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die al jaren op die nagel klopt.

Milieu

Bijna 300 Wingense gezinnen bezoeken thermoloket

De gemeente Wingene wil haar gezinnen en ondernemers ondersteunen bij het voorkomen van energieverspilling. In de gemeenteraad van 25 maart vroeg raadslid Stefaan Verhelle meer over de resultaten van de thermocar. Schepen van milieu en klimaat, Brecht Warnez, kon alvast meegeven dat 300 gezinnen het thermoloket bezochten. In geen enkele gemeente is de respons zo groot als in Wingene.