5 miljoen euro extra voorzien voor huursubsidies scholenbouw

Het Vlaamse onderwijs heeft een grote bouwnood. De wachtlijsten om te bouwen zijn erg lang, de capaciteit van de beschikbare lokalen vaak te klein. Vlaams Parlementslid Brecht Warnez: “De Vlaamse Regering erkent de hoge nood en voorziet dit jaar huursubsidies in de begroting. De minister lanceerde al een nieuwe oproep.”

“Het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (AGION) kan periodiek huursubsidies toekennen aan inrichtende machten uit het gesubsidieerd onderwijs om een gebouw te huren dat voorheen nog geen onderwijsbestemming had”, steekt Brecht Warnez van wal.

Het systeem van huursubsidies werd in het najaar 2016 voor het eerst toegepast. De vier voorgaande oproepen in de periode 2016-2019 leverden in totaal 239 huursubsidiedossiers op. “Er is een groeiende belangstelling voor deze capaciteitsoplossing”, stelt Warnez tevreden vast.

Reeds 15.580 m²  in gebruik op 21 locaties

Na goedkeuring van een dossier wordt vaak nog een lange weg gegaan vooraleer het gebouw in gebruik kan genomen worden voor onderwijs. Soms worden de lokalen nog gebouwd. “De 21 West-Vlaamse schoolgebouwen worden reeds gebruikt voor 2.414 leerlingen. Dit is een capaciteitsuitbreiding van 672 plaatsen”, zegt het parlementslid die de cijfers opvroeg bij minister Weyts (N-VA). Al deze West-Vlaamse projecten samen krijgen momenteel een jaarlijkse huursubsidie van Vlaanderen ter waarde van 842.388 euro.

10 miljoen euro in 2021

Dit jaar voorziet de Vlaamse overheid niet alleen geld voor de lokalen die reeds in gebruik zijn. Er worden ook nieuwe projecten opgestart en voor onderwijs ingezet.

Brecht Warnez: “Voor het jaar 2021 werd in de Vlaamse begroting 10,173 miljoen euro subsidie voorzien voor de subsidiëring van de al gerealiseerde huurdossiers en de huurdossiers die in principe zullen starten in 2021. Het bedrag toont het groeiend belang van deze subsidievorm.

Op de West-Vlaamse lijst staan nog 29 goedgekeurde projecten uit ronde drie en vier die nu in voorbereiding zijn.

“Het gaat over een bedrag van 3,3 miljoen euro. De huursubsidies moeten een oplossing bieden voor meer dan 9.700 leerlingen, hiervan zijn meer dan 1.800 extra plaatsen”, duidt Brecht Warnez.

Scholen blij met nieuwe oproep

Minister Weyts is op de vraag van Brecht Warnez ingegaan om nog in dit schooljaar schoolbesturen nieuwe aanvraagdossiers te laten indienen. “De nieuwe oproep voor huursubsidieprojecten, die de capaciteitsproblemen in scholen verkleint, is gelanceerd”, geeft Brecht Warnez mee. “Hiervoor is bijkomend 5 miljoen euro voorzien.” Scholen hebben tot 30 juni 2021 de tijd om hun dossier in te dienen.

Gerelateerd nieuws

Milieu

Verplichten EPC-NR-attest zal veel grotere noden blootleggen

Dit jaar krijgen de Vlaamse instellingen hoger onderwijs een extra investeringsbudget voor hun gebouwen. “We moeten bereid zijn meer en beter te investeren in ons hoger onderwijs. De extra’s zijn nog steeds te weinig. Instellingen blijven besparen op hun infrastructuur terwijl excellent onderwijs en -onderzoek ook een goede infrastructuur vraagt. We moeten als overheid naast het verplichten van attesten, ook mee investeren om zo de energiekosten te verlagen en te zorgen voor een gezonde luchtkwaliteit in de leslokalen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Onderwijs

Respect werkt

Onze partij pleit voor meer respect. Een ouderwets woord, maar vandaag belangrijker dan ooit.

Onderwijs

‘Slechts’ vier op tien studenten studeert niet tijdig af bij graduaatsopleidingen

De vraag naar studenten met een graduaatsopleiding vanuit het arbeidsveld is groot, ook studenten zelf kiezen steeds vaker voor deze opleidingsvorm. Zes op tien studenten zijn diploma binnen de vooropgestelde studieduur van twee jaar. Dat is beter dan in de rest van het hoger onderwijs waar slechts één op drie zijn bachelordiploma tijdig behaalt. “De graduaatsopleidingen worden steeds populairder, en werkgevers hebben er ook steeds meer vraag naar. Maar het probleem is dat op dit moment er niet genoeg geld voor vrijgemaakt. Ik wil dit op de agenda van de commissie onderwijs. We moeten hier in het parlement de komende maanden openlijk over discussiëren, het werkveld beluisteren en het financieringssysteem veranderen, zodat het eerlijker wordt”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover een vraag stelde aan minister Ben Weyts (NV-A).