461.028 euro extra steun voor West-Vlaamse projecten rond mentaal welzijn bij jongeren

Vlaanderen maakt van mentaal welzijn bij jongeren een prioriteit en daarom ondersteunt 19 West-Vlaamse projecten. Vlaams parlementslid Brecht Warnez, die in het parlement meermaals voor deze subsidies pleitte, reageert tevreden: “De mentale gezondheid van onze jongeren is één van onze absolute prioriteiten in het post-coronatijdperk. Via de steden en gemeenten kunnen jongeren het best bereikt worden”.

De Vlaamse regering maakt extra middelen vrij om lokale projecten rond mentaal welzijn bij jongeren te ondersteunen. In totaal wordt ruim 2,5 miljoen euro verdeeld over 102 projecten in Vlaanderen. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Brecht Warnez opvroeg bij de minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD).

Lokale besturen konden tot 25 juni 2021 een projectvoorstel indienen bij de Vlaamse regering om financiële ondersteuning te krijgen voor een project rond mentaal welzijn bij jongeren. In totaal werden 23 West-Vlaamse projecten ingediend, waarvan 19 projecten een projectsubsidie zullen ontvangen.

“We hebben de lokale besturen bewust de vrijheid gegeven om lokaal te bepalen welke noden er zijn rond het mentaal welzijn van jongeren in hun gemeente en voor welk project ze het geld willen gebruiken”, zegt Brecht Warnez.

De subsidies worden verdeeld over zeer diverse projecten, die allemaal als doel hebben het mentaal welzijn van jongeren te verbeteren. Zo gebruiken de gemeenten Oostkamp en Beernem het geld o.a. om ontmoetingsplekken te creëren waar jongeren elkaar kunnen vinden en hun hart kunnen luchten aan elkaar. De stad Oostende en de gemeente Heuvelland zetten o.a. in op de vorming van jeugdwerkers en -trainers om op een juiste manier om te kunnen gaan met mentale problemen bij jongeren. Knokke-Heist, Poperinge en Brugge gebruiken het geld dan weer om een extra werkkracht aan te werven die zich fulltime kan bezighouden met de mentale gezondheid van de jongeren.

Verder krijgen ook Avelgem, Gistel, Ieper, Ichtegem, Kortrijk, Lichtervelde, Menen, Roeselare, Wevelgem, Wervik, Wingene en Zwevegem een projectsubsidie van de Vlaamse regering, gaande van 1.739 euro tot 40.000 euro. Met deze financiële ondersteuning wil de Vlaamse regering de negatieve impact van de coronacrisis op de psychische gezondheid en het psychosociaal welzijn van jongeren counteren.

We hebben het afgelopen anderhalf jaar meerdere alarmsignalen gekregen dat de mentale gezondheid van onze jongeren onder druk staat”, zegt Brecht Warnez. “Met deze projectsubsidies wil de Vlaamse regering de lokale besturen aanzetten om dit actief aan te pakken en engageert het zich ook om hiervoor in financiële ondersteuning te voorzien.”

Gerelateerd nieuws

Milieu

Voorlopig geen subsidies voor wolfwerende maatregelen bij ons

De voorbije weken dook de wolf zowel in West- als in Oost-Vlaanderen op. Gisteren werden in Aalter nog twee dode schapen gevonden. Minister Demir wil de risicozone voorlopig niet uitbreiden waardoor er geen subsidies zijn voor vee- en paardenhouders om zich te beschermen tegen de wolf. “Dat is niet oké. Ook in onze streek moeten inwoners zich kunnen beschermen tegen de wolf. Daarnaast moeten we samen met gemeenten de mensen beter informeren. Vandaag gebeurt dat niet en dat is onbegrijpelijk”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover deze namiddag in de commissie Leefmilieu vragen stelde aan minister Demir (N-VA).

Milieu

Bijna 500 extra laadpunten voor West-Vlaanderen

Sinds september vorig jaar kunnen lokale besturen bij Vlaanderen elektrische laadpalen aanvragen voor strategische locaties. Vlaanderen kende hierdoor al voor 31 gemeenten maar liefst 497 laadpunten toe. “De elektrische wagens zijn in opmars. We moeten zorgen dat eigenaars dichtbij kunnen laden. Daarom moeten er op strategische plaatsen laadpalen worden gezet”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Cultuur

West-Vlaamse verenigingen krijgen meeste feestcheques voor Vlaanderen Feest!

Elk jaar kunnen lokale verenigingen aanspraak maken op een feestcheque ter waarde van maximaal 170 euro, waarmee ze straat- en wijkfeesten kunnen bekostigen met betrekking tot de Vlaamse feestdag op 11 juli. In 2022 was onze provincie – samen met Limburg – de koploper en werden er maar liefst 227 feestcheques aan verenigingen uitgereikt. Dat blijkt uit een vraag van Vlaams Parlementslid Brecht Warnez aan minister-president Jan-Jambon. “Onze provincie heeft nog vele lokale verenigingen, straat- en wijkcomités die samen in de buurt gezellig samenkomen. We moeten hen blijven ondersteunen want zij zorgen voor sociale cohesie en creëren een gemeenschapsgevoel in onze wijken en buurten”, zegt het parlementslid.