42 miljoen euro West-Vlaamse fietsinvesteringen in 2018-2020

Verschillende fietspaden verkeren in een slechte staat. Burgers kunnen hun klachten over de gebreken aan de fietspaden melden bij het Meldpunt Wegen. “In 2020 zijn er in Vlaanderen 1507 klachten binnengekomen. Dat zijn er 404 minder dan in 2019 waar er 1911 klachten werden gerapporteerd”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die de cijfers opvroeg bij minister Peeters (Open Vld).

Het Meldpunt Fietspaden is sinds 2018 geïntegreerd in het Meldpunt Wegen. Daar komen de  klachten over de fietspaden terecht die zowel telefonisch als online gemeld worden. Het gaat dan over de gebreken aan de toestand van de fietspaden, over hindernissen op de fietspaden en over problemen met de signalisatie. Alle klachten worden onderzocht en alle melders krijgen een antwoord.

803 meldingen over staat van het fietspad

In 2020 kwamen 803 klachten over de staat van het fietspad binnen bij het Meldpunt Wegen. Dat is 51% van het totaal aantal klachten in 2020. De staat van het fietspad gaat over gaten, verzakkingen en te glad bij vriesweer. Daarnaast kwamen er ook 332 klachten binnen over de netheid op de fietspaden, zoals zwerfvuil. “Niet alle klachten worden opgelost. Dat komt enerzijds door meldingen die gaan over beleidskeuzes of een tijdelijke situatie bij een werf. Anderzijds komen er meldingen binnen over een technisch defect of een concreet voorval”, weet Brecht Warnez.

297 meldingen in West-Vlaanderen

In de provincie West-Vlaanderen zijn er 297 meldingen binnengekomen in het jaar 2020. 142 meldingen gingen over de staat van de weg. Die klacht is de meest voorkomende, ook in andere provincies. “We willen het fietsen promoten en stimuleren. Ook in ons West-Vlaanderen moet er voldoende aandacht gaan naar verkeersveilige fietspaden”, geeft Brecht Warnez aan.

42 miljoen euro fietsinvesteringen in drie jaar

De Vlaamse overheid heeft de voorbije drie jaar een immens bedrag uitgetrokken om onze West-Vlaamse fietspaden te verbeteren of het netwerk uit te breiden. Het grootste budget gaat naar het geïntegreerd investeringsplan. Brecht Warnez “Bij het bepalen van de prioriteiten wordt onder andere rekening gehouden met de fietsinfrastructuur, eventuele klachten en meldingen, maar ook met de mogelijkheid om werken aan het fietspad te combineren met noodzakelijke werken aan de rijweg.”

Investeringsgroei

De komende jaren worden de investeringen in fietsinfrastructuur gevoelig uitgebreid. “Het doel is duidelijk: we willen de staat van de fietspaden blijvend verbeteren, ook in onze provincie”, sluit Warnez af.

Gerelateerd nieuws

Binnenlands Bestuur

cd&v wil meer centen voor landelijk Vlaanderen

Uit een onafhankelijke studie blijkt dat de financiering van de gemeenten eerlijker moet. “Wat we al jaren zeggen, wordt nu ook bevestigd. Vlaanderen moet de centrumsteden, de kleinere steden en de gemeenten meer centen geven. Landelijk Vlaanderen verdient meer respect. Zo moeten we Antwerpen en Gent geen pijn doen, krijgt de rest meer en is er minder administratieve overlast”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die al jaren op die nagel klopt.

Binnenlands Bestuur

Vlaams Parlement luistert naar burgers over geplande fusies

In de commissie Binnenlands Bestuur stond de bespreking van 13 fusiedecreten op de agenda. Het zijn allen vrijwillige fusies, aangevraagd door de gemeenteraden van de fusionerende gemeenten. “Fusies raken aan de identiteit van de inwoners. Ik ben tevreden dat we in het parlement luisteren naar de vragen en zorgen van burgers”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez (cd&v).