4,2 miljoen euro voor het West-Vlaamse lokale klimaatbeleid

In West-Vlaanderen lijken slechts vijf gemeenten op koers te liggen om de klimaatdoelstellingen te halen. Vlaanderen stelt daarom extra subsidies ter beschikking. “Dat de andere gemeenten het niet halen, is niet hun schuld. Om het écht te menen met de klimaatdoelstellingen waren deze Vlaamse centen voor de gemeenten nodig”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez .

Uit recente cijfers die het parlementslid opvroeg, blijkt dat in West-Vlaanderen slechts vijf gemeenten de doelstelling om in 2020 20% minder CO2 uit te stoten zullen halen. Het gaat om Pittem, Langemark-Poelkapelle, Lo-Reninge, Kuurne en Dentergem.

Het parlementslid nuanceert evenwel de cijfers. De cijfers die Vlaanderen nu aanbiedt maken onverklaarbare bokkesprongen in de sectoren landbouw en industrie. In Oostrozebeke bijvoorbeeld verdubbelde de industrie-uitstoot zonder dat er één industrieterrein of groot bedrijf extra werd gevestigd.

“Deze cijfers zijn niet alleen stigmatiserend voor de betrokken gemeenten maar ook voor de ondernemers en landbouwers die inspanningen leveren”, vertelt het parlementslid die vindt dat de Vlaamse berekeningstool onvoldoende gefundeerd is voor de sectoren industrie en landbouw. Hij kaartte de problematiek al meermaals aan bij minister Demir. Samen met de VVSG wordt gewerkt aan een instrument om de klimaatdoelstelling correct te monitoren.

Extra subsidies voor lokale klimaatplannen

“Toch mogen we onze kop niet in het zand steken en wachten op de correct berekende cijfers”, vindt Brecht Warnez. “De klimaatuitdagingen zijn groot en lokale besturen zijn bereid daaraan mee te helpen.”

Vlaanderen trekt daarom dit jaar 24 miljoen euro subsidies uit. De West-Vlaamse gemeenten hebben recht op 4,2 miljoen euro als ze de Vlaamse klimaatdoelstellingen mee onderschrijven. Zo moeten ze o.m. het engagement aangaan om tot 2030 extra bomen, laadpalen en fietspaden te voorzien.

In het parlement pleitte Warnez al meermaals voor de noodzakelijke lokale klimaatsubsidies en is hij tevreden dat ze er nu ook komen: “De lokale besturen zijn bereid om de handen uit de mouwen te steken. Ik ben blij dat Vlaanderen écht een tandje wil bijschakelen en de lokale besturen hiervoor de centen geeft.”

De gemeenten hebben tot eind oktober de tijd om dit engagement aan te gaan. Het is nog afwachten hoeveel West-Vlaamse gemeenten op dit aanbod zullen ingaan. Op het Europees lokaal klimaat- en energieplan 2030 (‘de burgemeestersconvenant’) tekenden in West-Vlaanderen slechts 45 gemeenten in. Daarmee is onze provincie de slechtst scorende provincie in Vlaanderen.

Gerelateerd nieuws

Milieu

Gemeente Wingene eert en beloont zwerfvuilvrijwilligers tijdens feestelijke ontvangst

De gemeente Wingene heeft afgelopen zaterdag haar zwerfvuilvrijwilligers, ook bekend als “Mooimakers”, in de schijnwerpers gezet en bedankt voor hun waardevolle inzet. De maand april stond in het teken van het uitdagen van gezinnen, leerlingen, verenigingen en straatcomités om één van de 200 zones in de gemeente zwerfvuilvrij te maken. “Maar liefst 150 deelnemers hebben deze uitdaging aangenomen en zo 60% van het gemeentelijk grondgebied van zwerfvuil ontdaan. We zijn al onze zwerfvuilvrijwilligers ontzettend dankbaar en kunnen ons respect niet genoeg uitdrukken”, vertelt schepen van milieu Brecht Warnez.

Cultuur

West-Vlaamse verenigingen krijgen meeste feestcheques voor Vlaanderen Feest!

Elk jaar kunnen lokale verenigingen aanspraak maken op een feestcheque ter waarde van maximaal 170 euro, waarmee ze straat- en wijkfeesten kunnen bekostigen met betrekking tot de Vlaamse feestdag op 11 juli. In 2022 was onze provincie – samen met Limburg – de koploper en werden er maar liefst 227 feestcheques aan verenigingen uitgereikt. Dat blijkt uit een vraag van Vlaams Parlementslid Brecht Warnez aan minister-president Jan-Jambon. “Onze provincie heeft nog vele lokale verenigingen, straat- en wijkcomités die samen in de buurt gezellig samenkomen. We moeten hen blijven ondersteunen want zij zorgen voor sociale cohesie en creëren een gemeenschapsgevoel in onze wijken en buurten”, zegt het parlementslid.

Economie

Volle zaal in dialoog met minister Jo Brouns over het stikstofakkoord

Het is geen geheim dat het van bij de start geen eenvoudige onderhandelingen zijn geweest. Het stikstofakkoord moest het midden vinden tussen natuur, landbouw en economie. “De gevolgen van het akkoord worden steeds meer duidelijk. Ik ben erg tevreden dat zo veel mensen ingingen op de uitnodiging en zo antwoorden kregen op hun vragen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die mee de minister naar Wingene haalde.