371 hoppinpunten op komst in West-Vlaanderen

In West-Vlaanderen worden 371 Hoppinpunten ingericht. Op deze punten wordt alles voorzien om het vlot overstappen tussen soorten vervoersmiddelen zoals de auto, (deel)fiets, de bus of de trein mogelijk te maken. “Deze Hoppinpunten zijn broodnodig om de mensen alle mogelijkheden te geven om de juiste combinaties te maken om zich te kunnen verplaatsen naar bv. hun werk of de school”, aldus Brecht Warnez.

In het kader van de mobiliteitstransitie beoogt de minister de uitbouw van een vervoersysteem via verschillende vervoersmiddelen. Om deze combimobiliteit te realiseren lanceerde de minister “Hoppin”, die de verschillende vervoersmogelijkheden in Vlaanderen bundelt. Meer bepaald wil Hoppin het gebruik van openbaar vervoer stimuleren in combinatie met deelsteps, deelauto’s, deelfietsen etc. Om dit te kunnen realiseren, zullen Hoppinpunten aangelegd worden. “Dit zijn vervoersknooppunten punten waar parkeermogelijkheden zijn voor auto’s en fietsen, maar ook openbaar vervoer en/of een deelfiets, deelstep of deelauto aanwezig is. Ze zullen ervoor zorgen dat een vlotte overstap van het ene naar het andere vervoersmiddel mogelijk is”, legt Brecht Warnez uit.

Westhoek koploper binnen West-Vlaanderen

Ook in West-Vlaanderen worden dergelijke hoppinpunten ingericht. Zo zullen in deze provincie tijdens de huidige legislatuur 371 Hoppinpunten ingericht worden over de vijf vervoerregio’s. Wanneer naar de vervoerregio’s apart gekeken wordt, is de Westhoek de koploper met 124 Hoppinpunten, gevolgd door Midwest met 98 en Brugge met 83 Hoppinpunten. Oostende (31) en Kortrijk (35) kennen dan weer de minste Hoppinpunten.

Een voldoende ruim aanbod aan hoppinpunten vormt een stimulans voor de verandering naar de mobiliteit van de toekomst. Het moet onze West-Vlamingen gemakkelijker naar bv. hun werk of de school brengen. Vandaag zijn er in onze provincie te weinig mogelijkheden voor wie het openbaar vervoer of een deelwagen, -fiets of -step wil gebruiken”, aldus Vlaams Parlementslid Brecht Warnez (cd&v).

De eerste hoppinpunten zouden dit jaar moeten ingericht worden. Vlaanderen voorziet daarvoor 22 miljoen euro.

Gerelateerd nieuws

Binnenlands Bestuur

Teleurgesteld dat zwembad-subsidie nog niet is goedgekeurd

In Vlaanderen zijn er minder publieke zwembaden dan twintig jaar geleden. De vraag naar zwemwater blijft groot, zowel voor individueel gebruik, clubs als scholen. “Met het nieuwe decreet willen we minstens 40 zwembaden of 10.000 m² zwemwater realiseren”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die het decreet van minister De Ridder (N-VA) verwelkomt. “Daarnaast is nood aan een oplossing voor de hoge exploitatie- en renovatiekosten.”

Onderwijs

West-Vlaamse scholen smeken om extra bouw- en huurkansen

“Verschillende scholen hebben dringend nood aan extra leslokalen. Ik roep de minister op om een nieuwe ‘oproep huursubsidies’ te lanceren. Onze kinderen verdienen eigentijdse leslokalen, om zo de kwaliteit van ons onderwijs te verbeteren”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover vragen stelde aan minister Demir (N-VA).

Binnenlands Bestuur

cd&v wil meer centen voor landelijk Vlaanderen

Uit een onafhankelijke studie blijkt dat de financiering van de gemeenten eerlijker moet. “Wat we al jaren zeggen, wordt nu ook bevestigd. Vlaanderen moet de centrumsteden, de kleinere steden en de gemeenten meer centen geven. Landelijk Vlaanderen verdient meer respect. Zo moeten we Antwerpen en Gent geen pijn doen, krijgt de rest meer en is er minder administratieve overlast”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die al jaren op die nagel klopt.