36,5% West-Vlaamse gemeenten vraagt regenboogzebrapad aan

Het voorstel van parlementslid Brecht Warnez (CD&V) om elke gemeente de kans te geven een regenboogzebrapad te leggen, blijkt een succes te zijn. “De lokale besturen tonen hiermee duidelijk dat iedereen welkom is, ongeacht iemands geaardheid of genderidentiteit,” zegt Warnez. “Ik ben heel blij dat de minister op mijn oproep inging.”

Op een vraag van parlementslid Brecht Warnez kondigde minister Lydia Peeters eind vorig jaar aan dat elke gemeente een aanvraag kon doen om een regenboogzebrapad aan te brengen op gewestwegen. Dat blijkt nu een succes te zijn. Maar liefst 97 aanvragen door 86 Vlaamse gemeenten kwamen binnen.

De regenboogvlag is het internationale symbool van de holebi-gemeenschap. Om het lgbtqi+-beleid te visualiseren en te versterken, leggen sommige besturen regenboogzebrapaden aan. Vooral door West-Vlaamse gemeenten werd een aanvraag ingediend. Er komt een zebrapad in Alveringem, Anzegem, Beernem, Blankenberge, Brugge, Gistel, Harelbeke, Heuvelland, Houthulst, Ichtegem, Kuurne, Lichtervelde, Menen, Meulebeke, Nieuwpoort, Oostkamp, Poperinge, Veurne, Wervik, Wevelgem, Wingene, Zonnebeke en Zwevegem. In Oost-Vlaanderen zijn er momenteel het minst aanvragen.

ProvincieAantal aanvragende gemeenten
Antwerpen21
Limburg14
Oost-Vlaanderen11
Vlaams-Brabant15
West-Vlaanderen23

“Het aanbod staat nog steeds open. Elke gemeente die wenst kan dus nog steeds een regenboogzebrapad aanvragen”, sluit Warnez af.

Gerelateerd nieuws

Binnenlands Bestuur

Meer dan 300.000 euro voor West-Vlaamse molens

In 2022 en 2023 maakte Vlaanderen meer dan driehonderd duizend euro vrij voor het onderhoud van molens. “Dit is echter nog niet voldoende. Het is belangrijk te blijven investeren in ons West-Vlaams cultureel erfgoed”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Binnenlands Bestuur

292 hectare en leegstaande en verwaarloosde bedrijfsruimtes

Het afgelopen jaar stond een groot aantal West-Vlaamse bedrijven, namelijk 639, leeg of zijn ze in een staat van ernstige verwaarlozing beland. “Als West-Vlamingen zijn we ondernemend van nature, maar te vaak ontbreekt de nodige ruimte om onze ideeën tot bloei te laten komen. Het is onze verantwoordelijkheid om bestaande bedrijfsgebouwen maximaal te benutten en leegstand en verwaarlozing te vermijden”, zegt Vlaams Parlementslid Brecht Warnez.