36,5% West-Vlaamse gemeenten vraagt regenboogzebrapad aan

Het voorstel van parlementslid Brecht Warnez (CD&V) om elke gemeente de kans te geven een regenboogzebrapad te leggen, blijkt een succes te zijn. “De lokale besturen tonen hiermee duidelijk dat iedereen welkom is, ongeacht iemands geaardheid of genderidentiteit,” zegt Warnez. “Ik ben heel blij dat de minister op mijn oproep inging.”

Op een vraag van parlementslid Brecht Warnez kondigde minister Lydia Peeters eind vorig jaar aan dat elke gemeente een aanvraag kon doen om een regenboogzebrapad aan te brengen op gewestwegen. Dat blijkt nu een succes te zijn. Maar liefst 97 aanvragen door 86 Vlaamse gemeenten kwamen binnen.

De regenboogvlag is het internationale symbool van de holebi-gemeenschap. Om het lgbtqi+-beleid te visualiseren en te versterken, leggen sommige besturen regenboogzebrapaden aan. Vooral door West-Vlaamse gemeenten werd een aanvraag ingediend. Er komt een zebrapad in Alveringem, Anzegem, Beernem, Blankenberge, Brugge, Gistel, Harelbeke, Heuvelland, Houthulst, Ichtegem, Kuurne, Lichtervelde, Menen, Meulebeke, Nieuwpoort, Oostkamp, Poperinge, Veurne, Wervik, Wevelgem, Wingene, Zonnebeke en Zwevegem. In Oost-Vlaanderen zijn er momenteel het minst aanvragen.

ProvincieAantal aanvragende gemeenten
Antwerpen21
Limburg14
Oost-Vlaanderen11
Vlaams-Brabant15
West-Vlaanderen23

“Het aanbod staat nog steeds open. Elke gemeente die wenst kan dus nog steeds een regenboogzebrapad aanvragen”, sluit Warnez af.

Gerelateerd nieuws

Binnenlands Bestuur

cd&v wil met 3 concrete acties het lokaal vrijwilligersbeleid ondersteunen

Vlaanderen wil de gemeenten helpen bij de uitbouw van een vrijwilligerskorps. “Er is meer nodig dan wat woorden”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover minister Somers (OpenVLD) aansprak in de plenaire vergadering. “Zet een Vlaams vrijwilligersplatform op, breidt de Vlaamse vrijwilligersverzekering uit naar alle vrijwilligers binnen dat platform en screen de Vlaamse regelgeving zodat die verenigingsvriendelijk wordt”, stelt het parlementslid voor.

Milieu

Operatie Proper beloont 191 West-Vlaamse actieplannen voor 140.000 euro

West-Vlaamse scholen en verenigingen namen in 2022 opnieuw massaal deel aan Operatie Proper. Maar liefst 224 West-Vlaamse scholen en verengingen dienden een actieplan in. “Dit is een duidelijk signaal dat West-Vlaamse scholen en verenigingen zich blijven engageren voor een proper leefmilieu. We kunnen dit alleen maar blijven aanmoedigen.”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Onderwijs

Leesoffensief start met onder andere auteursresidenties in 3 secundaire scholen

Het niveau van ons leesonderwijs moet terug beter. “Vlaanderen neemt tientallen initiatieven om het leesonderwijs te verbeteren”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover vragen stelde aan minister-president Jan Jambon (N-VA) en minister Ben Weyts (N-VA). De investeringen gebeuren binnen onderwijs, cultuur, welzijn, lokale besturen en lopen verspreid over alle leeftijdsgroepen van de bevolking.