36,5% West-Vlaamse gemeenten vraagt regenboogzebrapad aan

Het voorstel van parlementslid Brecht Warnez (CD&V) om elke gemeente de kans te geven een regenboogzebrapad te leggen, blijkt een succes te zijn. “De lokale besturen tonen hiermee duidelijk dat iedereen welkom is, ongeacht iemands geaardheid of genderidentiteit,” zegt Warnez. “Ik ben heel blij dat de minister op mijn oproep inging.”

Op een vraag van parlementslid Brecht Warnez kondigde minister Lydia Peeters eind vorig jaar aan dat elke gemeente een aanvraag kon doen om een regenboogzebrapad aan te brengen op gewestwegen. Dat blijkt nu een succes te zijn. Maar liefst 97 aanvragen door 86 Vlaamse gemeenten kwamen binnen.

De regenboogvlag is het internationale symbool van de holebi-gemeenschap. Om het lgbtqi+-beleid te visualiseren en te versterken, leggen sommige besturen regenboogzebrapaden aan. Vooral door West-Vlaamse gemeenten werd een aanvraag ingediend. Er komt een zebrapad in Alveringem, Anzegem, Beernem, Blankenberge, Brugge, Gistel, Harelbeke, Heuvelland, Houthulst, Ichtegem, Kuurne, Lichtervelde, Menen, Meulebeke, Nieuwpoort, Oostkamp, Poperinge, Veurne, Wervik, Wevelgem, Wingene, Zonnebeke en Zwevegem. In Oost-Vlaanderen zijn er momenteel het minst aanvragen.

ProvincieAantal aanvragende gemeenten
Antwerpen21
Limburg14
Oost-Vlaanderen11
Vlaams-Brabant15
West-Vlaanderen23

“Het aanbod staat nog steeds open. Elke gemeente die wenst kan dus nog steeds een regenboogzebrapad aanvragen”, sluit Warnez af.

Gerelateerd nieuws

Cultuur

West-Vlaamse verenigingen krijgen meeste feestcheques voor Vlaanderen Feest!

Elk jaar kunnen lokale verenigingen aanspraak maken op een feestcheque ter waarde van maximaal 170 euro, waarmee ze straat- en wijkfeesten kunnen bekostigen met betrekking tot de Vlaamse feestdag op 11 juli. In 2022 was onze provincie – samen met Limburg – de koploper en werden er maar liefst 227 feestcheques aan verenigingen uitgereikt. Dat blijkt uit een vraag van Vlaams Parlementslid Brecht Warnez aan minister-president Jan-Jambon. “Onze provincie heeft nog vele lokale verenigingen, straat- en wijkcomités die samen in de buurt gezellig samenkomen. We moeten hen blijven ondersteunen want zij zorgen voor sociale cohesie en creëren een gemeenschapsgevoel in onze wijken en buurten”, zegt het parlementslid.

Onderwijs

Meer oog voor mentaal welzijn en mogelijke schooluitval

Vlaanderen versterkt de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB’s) structureel met € 8,5 miljoen bijkomend budget per jaar. Dankzij die extra middelen kunnen de CLB’s ongeveer 150 bijkomende medewerkers inzetten om nog meer aanwezig te zijn in de scholen en nog meer in te zetten op onder meer het mentaal welzijn van scholieren en de strijd tegen vroegtijdige schooluitval. De bedoeling is dat de drempel naar het CLB nog lager wordt. Daarom zal ook de digitale hulpverlening verder uitgebouwd worden. De CLB’s gaan ook beter samenwerken over de verschillende netten heen. “Investeren in meer onderwijskwaliteit betekent ook meer oog hebben voor leerlingen met zorgnoden”, zegt Weyts. “Ik wil ervoor zorgen dat kinderen en jongeren sneller problemen melden en via het CLB ook sneller de gepaste hulp vinden”.

Economie

Volle zaal in dialoog met minister Jo Brouns over het stikstofakkoord

Het is geen geheim dat het van bij de start geen eenvoudige onderhandelingen zijn geweest. Het stikstofakkoord moest het midden vinden tussen natuur, landbouw en economie. “De gevolgen van het akkoord worden steeds meer duidelijk. Ik ben erg tevreden dat zo veel mensen ingingen op de uitnodiging en zo antwoorden kregen op hun vragen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die mee de minister naar Wingene haalde.