36,5% West-Vlaamse gemeenten vraagt regenboogzebrapad aan

Het voorstel van parlementslid Brecht Warnez (CD&V) om elke gemeente de kans te geven een regenboogzebrapad te leggen, blijkt een succes te zijn. “De lokale besturen tonen hiermee duidelijk dat iedereen welkom is, ongeacht iemands geaardheid of genderidentiteit,” zegt Warnez. “Ik ben heel blij dat de minister op mijn oproep inging.”

Op een vraag van parlementslid Brecht Warnez kondigde minister Lydia Peeters eind vorig jaar aan dat elke gemeente een aanvraag kon doen om een regenboogzebrapad aan te brengen op gewestwegen. Dat blijkt nu een succes te zijn. Maar liefst 97 aanvragen door 86 Vlaamse gemeenten kwamen binnen.

De regenboogvlag is het internationale symbool van de holebi-gemeenschap. Om het lgbtqi+-beleid te visualiseren en te versterken, leggen sommige besturen regenboogzebrapaden aan. Vooral door West-Vlaamse gemeenten werd een aanvraag ingediend. Er komt een zebrapad in Alveringem, Anzegem, Beernem, Blankenberge, Brugge, Gistel, Harelbeke, Heuvelland, Houthulst, Ichtegem, Kuurne, Lichtervelde, Menen, Meulebeke, Nieuwpoort, Oostkamp, Poperinge, Veurne, Wervik, Wevelgem, Wingene, Zonnebeke en Zwevegem. In Oost-Vlaanderen zijn er momenteel het minst aanvragen.

ProvincieAantal aanvragende gemeenten
Antwerpen21
Limburg14
Oost-Vlaanderen11
Vlaams-Brabant15
West-Vlaanderen23

“Het aanbod staat nog steeds open. Elke gemeente die wenst kan dus nog steeds een regenboogzebrapad aanvragen”, sluit Warnez af.

Gerelateerd nieuws

Binnenlands Bestuur

cd&v wil meer centen voor landelijk Vlaanderen

Uit een onafhankelijke studie blijkt dat de financiering van de gemeenten eerlijker moet. “Wat we al jaren zeggen, wordt nu ook bevestigd. Vlaanderen moet de centrumsteden, de kleinere steden en de gemeenten meer centen geven. Landelijk Vlaanderen verdient meer respect. Zo moeten we Antwerpen en Gent geen pijn doen, krijgt de rest meer en is er minder administratieve overlast”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die al jaren op die nagel klopt.

Binnenlands Bestuur

Vlaams Parlement luistert naar burgers over geplande fusies

In de commissie Binnenlands Bestuur stond de bespreking van 13 fusiedecreten op de agenda. Het zijn allen vrijwillige fusies, aangevraagd door de gemeenteraden van de fusionerende gemeenten. “Fusies raken aan de identiteit van de inwoners. Ik ben tevreden dat we in het parlement luisteren naar de vragen en zorgen van burgers”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez (cd&v).