36 West-Vlaamse kruispunten worden nog dit jaar conflictvrij

Sinds 2016 worden kruispunten conflictvrij gemaakt waardoor fietsers- en voetgangers gescheiden van auto’s kunnen oversteken. Hierdoor zijn er nu 121 kruispunten in de provincie conflictvrij. Dit jaar komen er daar nog 36 bij. “Door het conflictvrij maken verhogen we de verkeersveiligheid en verbeteren we de doorstroming van het verkeer bij verkeerslichten”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) is in 2016 gestart met de uitvoering van het Actieplan Verkeerslichten, met als doel om kruispunten maximaal conflictvrij te maken en zo de verkeersveiligheid te verbeteren. Sindsdien zijn er in Vlaanderen 631 kruispunten bijkomend conflictvrij ingericht.

ProvincieAantal Kruispunten
Antwerpen195
Limburg90
Oost-Vlaanderen103
Vlaams-Brabant122
West-Vlaanderen121
Eindtotaal631

Het conflictvrij maken werpt alvast haar vruchten af.

“Het aantal letselongevallen is op deze kruispunten gedaald met 19% en het aantal slachtoffers met 20%. Dit betekent dat het Actieplan Verkeerslichten effectief zorgt voor een verhoging van de verkeersveiligheid op lichtengeregelde kruispunten en dat het een stimulans is om het actieplan de komende jaren verder uit te rollen”, legt Brecht Warnez uit.

Het parlementslid blijft net daarom pleiten voor meer conflictvrije kruispunten in onze provincie. In haar antwoord beloofde minister Lydia Peeters om dit jaar opnieuw 125 kruispunten conflictvrij te maken, waarvan 36 in West-Vlaanderen. Daarvan zijn er 9 in Brugge maar onder andere ook telkens twee in Beernem, De Haan, Ieper, Knokke-Heist, Kortrijk, Menen en Tielt.

Gerelateerd nieuws

Binnenlands Bestuur

Meer dan 300.000 euro voor West-Vlaamse molens

In 2022 en 2023 maakte Vlaanderen meer dan driehonderd duizend euro vrij voor het onderhoud van molens. “Dit is echter nog niet voldoende. Het is belangrijk te blijven investeren in ons West-Vlaams cultureel erfgoed”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Binnenlands Bestuur

292 hectare en leegstaande en verwaarloosde bedrijfsruimtes

Het afgelopen jaar stond een groot aantal West-Vlaamse bedrijven, namelijk 639, leeg of zijn ze in een staat van ernstige verwaarlozing beland. “Als West-Vlamingen zijn we ondernemend van nature, maar te vaak ontbreekt de nodige ruimte om onze ideeën tot bloei te laten komen. Het is onze verantwoordelijkheid om bestaande bedrijfsgebouwen maximaal te benutten en leegstand en verwaarlozing te vermijden”, zegt Vlaams Parlementslid Brecht Warnez.

Verkeersveiligheid

31 West-Vlaamse kruispunten op lijst met “zwarte kruispunten”

In West-Vlaanderen staan er 31 gevaarlijke punten op de dynamische lijst met gevaarlijke verkeerspunten. Dat blijkt uit een vraag van parlementslid Brecht Warnez aan minister Lydia Peeters. “Elk gevaarlijk verkeerspunt is er één te veel. Verkeersveiligheid blijft een topprioriteit, niet alleen door het wegwerken van de gevaarlijke punten, maar ook door het proactief aanpakken van locaties om te voorkomen dat ze op de lijst van gevaarlijke verkeerspunten belanden”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.