36 West-Vlaamse kruispunten worden nog dit jaar conflictvrij

Sinds 2016 worden kruispunten conflictvrij gemaakt waardoor fietsers- en voetgangers gescheiden van auto’s kunnen oversteken. Hierdoor zijn er nu 121 kruispunten in de provincie conflictvrij. Dit jaar komen er daar nog 36 bij. “Door het conflictvrij maken verhogen we de verkeersveiligheid en verbeteren we de doorstroming van het verkeer bij verkeerslichten”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) is in 2016 gestart met de uitvoering van het Actieplan Verkeerslichten, met als doel om kruispunten maximaal conflictvrij te maken en zo de verkeersveiligheid te verbeteren. Sindsdien zijn er in Vlaanderen 631 kruispunten bijkomend conflictvrij ingericht.

ProvincieAantal Kruispunten
Antwerpen195
Limburg90
Oost-Vlaanderen103
Vlaams-Brabant122
West-Vlaanderen121
Eindtotaal631

Het conflictvrij maken werpt alvast haar vruchten af.

“Het aantal letselongevallen is op deze kruispunten gedaald met 19% en het aantal slachtoffers met 20%. Dit betekent dat het Actieplan Verkeerslichten effectief zorgt voor een verhoging van de verkeersveiligheid op lichtengeregelde kruispunten en dat het een stimulans is om het actieplan de komende jaren verder uit te rollen”, legt Brecht Warnez uit.

Het parlementslid blijft net daarom pleiten voor meer conflictvrije kruispunten in onze provincie. In haar antwoord beloofde minister Lydia Peeters om dit jaar opnieuw 125 kruispunten conflictvrij te maken, waarvan 36 in West-Vlaanderen. Daarvan zijn er 9 in Brugge maar onder andere ook telkens twee in Beernem, De Haan, Ieper, Knokke-Heist, Kortrijk, Menen en Tielt.

Gerelateerd nieuws

Binnenlands Bestuur

cd&v wil meer centen voor landelijk Vlaanderen

Uit een onafhankelijke studie blijkt dat de financiering van de gemeenten eerlijker moet. “Wat we al jaren zeggen, wordt nu ook bevestigd. Vlaanderen moet de centrumsteden, de kleinere steden en de gemeenten meer centen geven. Landelijk Vlaanderen verdient meer respect. Zo moeten we Antwerpen en Gent geen pijn doen, krijgt de rest meer en is er minder administratieve overlast”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die al jaren op die nagel klopt.

Milieu

2,5 miljoen euro voor ontharding West-Vlaamse speelplaatsen

Via de projectoproep Natuur in je school zet de Vlaamse regering in op ontharding van speelplaatsen. “Voor 2023 gaat het om een investering van een goede 2,5 miljoen euro in 19 West-Vlaamse speelplaatsen die nu zal worden gerealiseerd”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.