34% meer zelftests ingevuld via DrugLijn

De coronacrisis had en heeft een grote impact op het sociale leven. Isolement en het wegvallen van een vaste structuur vormen een voedingsbodem voor allerhande verslavingen. Psychologische steun is in zo’n situatie bijzonder belangrijk.

De DrugLijn is een belangrijke bron van steun en hulp. Het aantal mensen dat op de website DrugLijn.be een online zelftest invulde om na te gaan hoe riskant hun gebruik is, steeg met ruim een derde in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar,” zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Brecht Warnez, die de cijfers opvroeg bij minister van Welzijn Wouter Beke.

35.131 zelftests ingevuld

De DrugLijn biedt advies aan wie hulp nodig heeft of verwijst door naar andere professionele organisaties. Naast de website DrugLijn.be kan er ook telefonisch, via Skype, chat of e-mail contact genomen worden met de hulpverleners.

“In de eerste golf van de coronacrisis (maart tot 10 juni 2020) is er een lichte stijging merkbaar in het aantal oproepen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Wat opvalt, is dat het aantal mensen dat via de website een zelftest invulde om na te gaan hoe riskant hun gedrag is, toenam met 34%, van 26.272 personen in 2019 tot 35.131 personen in 2020. Het mag duidelijk zijn dat mensen zich echt bewust zijn van de risico’s van hun isolement,” zegt Brecht Warnez.

3,3 miljoen euro extra voor hulpverlening

“De coronacrisis heeft online hulpverlening in een stroomversnelling gebracht. We investeren met Vlaanderen daarom 3,3 miljoen euro extra voor het versterken van hulp voor mensen met een psychische kwetsbaarheid, waaronder verslaving. Een deel van de middelen gaat naar de aanpak van de wachtlijsten. Ook de werking van de DrugLijn zal worden versterkt. Professionele hulp en zorg, beschikbaar via zo veel mogelijk kanalen, vormen het fundament van een zorgzaam Vlaanderen,” besluit Brecht Warnez.

Gerelateerd nieuws

Onderwijs

Meer oog voor mentaal welzijn en mogelijke schooluitval

Vlaanderen versterkt de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB’s) structureel met € 8,5 miljoen bijkomend budget per jaar. Dankzij die extra middelen kunnen de CLB’s ongeveer 150 bijkomende medewerkers inzetten om nog meer aanwezig te zijn in de scholen en nog meer in te zetten op onder meer het mentaal welzijn van scholieren en de strijd tegen vroegtijdige schooluitval. De bedoeling is dat de drempel naar het CLB nog lager wordt. Daarom zal ook de digitale hulpverlening verder uitgebouwd worden. De CLB’s gaan ook beter samenwerken over de verschillende netten heen. “Investeren in meer onderwijskwaliteit betekent ook meer oog hebben voor leerlingen met zorgnoden”, zegt Weyts. “Ik wil ervoor zorgen dat kinderen en jongeren sneller problemen melden en via het CLB ook sneller de gepaste hulp vinden”.

Onderwijs

Tevreden dat Vlaanderen 1.600 studenten per jaar laat starten aan artsenopleiding

“Heel blij dat we nu vanuit Vlaanderen straks eindelijk meer studenten toelaten om arts te worden. Dokters kreunen vandaag onder de werkdruk en mensen moeten soms dagen wachten vooraleer ze bij een dokter kunnen langsgaan. Of nog erger: op veel plaatsen is er patiëntenstop. Er slagen veel studenten op de toelatingsproeven en het veld schreeuwt om extra krachten. Het is dus goed dat we hen straks de kans geven”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Binnenlands Bestuur

Vlaanderen investeerde sinds 2020 al 4,3 miljoen euro in West-Vlaamse noodwoningen

In 2022 steunt Vlaanderen acht West-Vlaamse projecten, met een gezamenlijke waarde van 1,2 miljoen euro, om noodwoningen te creëren of te renoveren. “West-Vlaamse lokale besturen spannen zich in om het aantal kwalitatieve noodwoningen op te trekken. Die zijn heel belangrijk om ervoor te zorgen dat inwoners in een crisissituatie, bv. na een brand, toch steeds een dak boven hun hoofd hebben”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.