De DrugLijn is een belangrijke bron van steun en hulp. Het aantal mensen dat op de website DrugLijn.be een online zelftest invulde om na te gaan hoe riskant hun gebruik is, steeg met ruim een derde in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar,” zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Brecht Warnez, die de cijfers opvroeg bij minister van Welzijn Wouter Beke.
35.131 zelftests ingevuld
De DrugLijn biedt advies aan wie hulp nodig heeft of verwijst door naar andere professionele organisaties. Naast de website DrugLijn.be kan er ook telefonisch, via Skype, chat of e-mail contact genomen worden met de hulpverleners.
“In de eerste golf van de coronacrisis (maart tot 10 juni 2020) is er een lichte stijging merkbaar in het aantal oproepen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Wat opvalt, is dat het aantal mensen dat via de website een zelftest invulde om na te gaan hoe riskant hun gedrag is, toenam met 34%, van 26.272 personen in 2019 tot 35.131 personen in 2020. Het mag duidelijk zijn dat mensen zich echt bewust zijn van de risico’s van hun isolement,” zegt Brecht Warnez.
3,3 miljoen euro extra voor hulpverlening
“De coronacrisis heeft online hulpverlening in een stroomversnelling gebracht. We investeren met Vlaanderen daarom 3,3 miljoen euro extra voor het versterken van hulp voor mensen met een psychische kwetsbaarheid, waaronder verslaving. Een deel van de middelen gaat naar de aanpak van de wachtlijsten. Ook de werking van de DrugLijn zal worden versterkt. Professionele hulp en zorg, beschikbaar via zo veel mogelijk kanalen, vormen het fundament van een zorgzaam Vlaanderen,” besluit Brecht Warnez.