32 hectare extra natuur in West-Vlaamse dorpskernen

Ruim 685.000 euro subsidies in het project “Natuur in je Buurt” levert dit jaar een groei met 32 extra hectare natuur op in de dorpskernen in West-Vlaanderen. “Met deze toename vormt West-Vlaanderen de koploper in Vlaanderen wanneer het gaat over extra natuur in dorpskernen”, aldus Brecht Warnez.

Met de jaarlijkse projectoproep “Natuur in je buurt” ondersteunt Vlaanderen projecten die meer groen brengen in een verstedelijkte omgeving. Op die manier wordt de biodiversiteit versterkt. Lokale overheden, verenigingen, organisaties of onderwijsinstellingen en zorgvoorzieningen konden een project indienen.

“We willen meer en betere natuur dicht bij mensen brengen via parken, groene pleintjes of volkstuintjes. Het is niet alleen goed voor de biodiversiteit maar natuur brengt ook mensen samen of geeft ze de kans om even tot rust te komen”, vertelt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

West-Vlaanderen koploper

Ook in 2021 werd de projectoproep opnieuw gelanceerd en werden er heel wat projectaanvragen ingediend. Zo werden maar liefst 23 projecten goedgekeurd, goed voor een totale toename van 90 hectare natuur in Vlaanderen. Koploper bij deze toename is West-Vlaanderen, met een goedkeuring van negen projecten, wat leidt tot een toename van 32 hectare. “Een derde van de totale toename natuur in Vlaanderen situeert zich in West-Vlaanderen. Gezien het grote belang van natuur is dit een belangrijke stap in de goede richting”, aldus Vlaams Parlementslid Brecht Warnez (CD&V).

Om deze toename van 90 hectare te bewerkstelligen, werd een subsidie toegekend van ruim 1,4 miljoen euro, verdeeld over de 23 projecten. De negen projecten in West-Vlaanderen zijn goed voor een bedrag van ruim 685.000 euro Vlaamse subsidie.

GemeenteAanvragerNaam projectOpp. (ha)Subsidie
GistelStad GistelDokter Egide Defeverpark. Een groene long van een voor zijn mensen1,43 100.000,00 €
IeperStad IeperEcologisch landschapspark Jan Yperman12,12 100.000,00 €
KortrijkStad KortrijkBissegem Plage1,16   55.575,77 €
Kortrijkstad KortrijkGroenadoptie Herdersstraat: Herdershof0,14   14.906,25 €
KortrijkWonen Regio KortrijkVergroening wijken Kortrijk Oost10,51   99.993,75 €
Menen Stad MenenGroene Lauwe Plaats0,20 100.000,00 €
Menen woonmaatschappij !MpulsVooruit met de voortuin0,54 100.000,00 €
TieltStad TieltTielt-Zuid4,40 100.000,00 €
Zwevegem De Klijte vzwLandschapshof De Klijte1,57   15.000,00 €

Nood aan nieuwe projecten

Hoewel door deze projectoproep en bijhorende subsidies een eerste stap gezet wordt, blijven verdere initiatieven nodig. De minister liet weten dat er ook andere instrumenten gehanteerd zullen worden om een verdere toename van groen in Vlaanderen te stimuleren. “Subsidies alleen volstaan niet om tot voldoende realisaties te komen. Ik roep de minister op om niet alleen alternatieve instrumenten uit te denken, maar deze ook te hanteren om verdere vooruitgang op het terrein te boeken”, zo concludeert Warnez.

Gerelateerd nieuws

Milieu

Operatie Proper beloont 191 West-Vlaamse actieplannen voor 140.000 euro

West-Vlaamse scholen en verenigingen namen in 2022 opnieuw massaal deel aan Operatie Proper. Maar liefst 224 West-Vlaamse scholen en verengingen dienden een actieplan in. “Dit is een duidelijk signaal dat West-Vlaamse scholen en verenigingen zich blijven engageren voor een proper leefmilieu. We kunnen dit alleen maar blijven aanmoedigen.”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Onderwijs

Leesoffensief start met onder andere auteursresidenties in 3 secundaire scholen

Het niveau van ons leesonderwijs moet terug beter. “Vlaanderen neemt tientallen initiatieven om het leesonderwijs te verbeteren”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover vragen stelde aan minister-president Jan Jambon (N-VA) en minister Ben Weyts (N-VA). De investeringen gebeuren binnen onderwijs, cultuur, welzijn, lokale besturen en lopen verspreid over alle leeftijdsgroepen van de bevolking.

Cultuur

64% van de West-Vlaamse bibliotheken gebruikt Vlaams e-boekenplatform

De vzw Cultuurconnect, een organisatie van de Vlaamse overheid, heeft een Vlaamse e-boekendienst ontwikkeld. Daarvoor kon het rekenen op subsidies van de Vlaamse overheid. “Verdere digitalisering van het bibliotheekaanbod blijft een startend initiatief waar zeker een doelpubliek voor is”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.