32 hectare extra natuur in West-Vlaamse dorpskernen

Ruim 685.000 euro subsidies in het project “Natuur in je Buurt” levert dit jaar een groei met 32 extra hectare natuur op in de dorpskernen in West-Vlaanderen. “Met deze toename vormt West-Vlaanderen de koploper in Vlaanderen wanneer het gaat over extra natuur in dorpskernen”, aldus Brecht Warnez.

Met de jaarlijkse projectoproep “Natuur in je buurt” ondersteunt Vlaanderen projecten die meer groen brengen in een verstedelijkte omgeving. Op die manier wordt de biodiversiteit versterkt. Lokale overheden, verenigingen, organisaties of onderwijsinstellingen en zorgvoorzieningen konden een project indienen.

“We willen meer en betere natuur dicht bij mensen brengen via parken, groene pleintjes of volkstuintjes. Het is niet alleen goed voor de biodiversiteit maar natuur brengt ook mensen samen of geeft ze de kans om even tot rust te komen”, vertelt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

West-Vlaanderen koploper

Ook in 2021 werd de projectoproep opnieuw gelanceerd en werden er heel wat projectaanvragen ingediend. Zo werden maar liefst 23 projecten goedgekeurd, goed voor een totale toename van 90 hectare natuur in Vlaanderen. Koploper bij deze toename is West-Vlaanderen, met een goedkeuring van negen projecten, wat leidt tot een toename van 32 hectare. “Een derde van de totale toename natuur in Vlaanderen situeert zich in West-Vlaanderen. Gezien het grote belang van natuur is dit een belangrijke stap in de goede richting”, aldus Vlaams Parlementslid Brecht Warnez (CD&V).

Om deze toename van 90 hectare te bewerkstelligen, werd een subsidie toegekend van ruim 1,4 miljoen euro, verdeeld over de 23 projecten. De negen projecten in West-Vlaanderen zijn goed voor een bedrag van ruim 685.000 euro Vlaamse subsidie.

GemeenteAanvragerNaam projectOpp. (ha)Subsidie
GistelStad GistelDokter Egide Defeverpark. Een groene long van een voor zijn mensen1,43 100.000,00 €
IeperStad IeperEcologisch landschapspark Jan Yperman12,12 100.000,00 €
KortrijkStad KortrijkBissegem Plage1,16   55.575,77 €
Kortrijkstad KortrijkGroenadoptie Herdersstraat: Herdershof0,14   14.906,25 €
KortrijkWonen Regio KortrijkVergroening wijken Kortrijk Oost10,51   99.993,75 €
Menen Stad MenenGroene Lauwe Plaats0,20 100.000,00 €
Menen woonmaatschappij !MpulsVooruit met de voortuin0,54 100.000,00 €
TieltStad TieltTielt-Zuid4,40 100.000,00 €
Zwevegem De Klijte vzwLandschapshof De Klijte1,57   15.000,00 €

Nood aan nieuwe projecten

Hoewel door deze projectoproep en bijhorende subsidies een eerste stap gezet wordt, blijven verdere initiatieven nodig. De minister liet weten dat er ook andere instrumenten gehanteerd zullen worden om een verdere toename van groen in Vlaanderen te stimuleren. “Subsidies alleen volstaan niet om tot voldoende realisaties te komen. Ik roep de minister op om niet alleen alternatieve instrumenten uit te denken, maar deze ook te hanteren om verdere vooruitgang op het terrein te boeken”, zo concludeert Warnez.

Gerelateerd nieuws

Milieu

Voorlopig geen subsidies voor wolfwerende maatregelen bij ons

De voorbije weken dook de wolf zowel in West- als in Oost-Vlaanderen op. Gisteren werden in Aalter nog twee dode schapen gevonden. Minister Demir wil de risicozone voorlopig niet uitbreiden waardoor er geen subsidies zijn voor vee- en paardenhouders om zich te beschermen tegen de wolf. “Dat is niet oké. Ook in onze streek moeten inwoners zich kunnen beschermen tegen de wolf. Daarnaast moeten we samen met gemeenten de mensen beter informeren. Vandaag gebeurt dat niet en dat is onbegrijpelijk”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover deze namiddag in de commissie Leefmilieu vragen stelde aan minister Demir (N-VA).

Milieu

Bijna 500 extra laadpunten voor West-Vlaanderen

Sinds september vorig jaar kunnen lokale besturen bij Vlaanderen elektrische laadpalen aanvragen voor strategische locaties. Vlaanderen kende hierdoor al voor 31 gemeenten maar liefst 497 laadpunten toe. “De elektrische wagens zijn in opmars. We moeten zorgen dat eigenaars dichtbij kunnen laden. Daarom moeten er op strategische plaatsen laadpalen worden gezet”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Cultuur

West-Vlaamse verenigingen krijgen meeste feestcheques voor Vlaanderen Feest!

Elk jaar kunnen lokale verenigingen aanspraak maken op een feestcheque ter waarde van maximaal 170 euro, waarmee ze straat- en wijkfeesten kunnen bekostigen met betrekking tot de Vlaamse feestdag op 11 juli. In 2022 was onze provincie – samen met Limburg – de koploper en werden er maar liefst 227 feestcheques aan verenigingen uitgereikt. Dat blijkt uit een vraag van Vlaams Parlementslid Brecht Warnez aan minister-president Jan-Jambon. “Onze provincie heeft nog vele lokale verenigingen, straat- en wijkcomités die samen in de buurt gezellig samenkomen. We moeten hen blijven ondersteunen want zij zorgen voor sociale cohesie en creëren een gemeenschapsgevoel in onze wijken en buurten”, zegt het parlementslid.