32 hectare extra natuur in West-Vlaamse dorpskernen

Ruim 685.000 euro subsidies in het project “Natuur in je Buurt” levert dit jaar een groei met 32 extra hectare natuur op in de dorpskernen in West-Vlaanderen. “Met deze toename vormt West-Vlaanderen de koploper in Vlaanderen wanneer het gaat over extra natuur in dorpskernen”, aldus Brecht Warnez.

Met de jaarlijkse projectoproep “Natuur in je buurt” ondersteunt Vlaanderen projecten die meer groen brengen in een verstedelijkte omgeving. Op die manier wordt de biodiversiteit versterkt. Lokale overheden, verenigingen, organisaties of onderwijsinstellingen en zorgvoorzieningen konden een project indienen.

“We willen meer en betere natuur dicht bij mensen brengen via parken, groene pleintjes of volkstuintjes. Het is niet alleen goed voor de biodiversiteit maar natuur brengt ook mensen samen of geeft ze de kans om even tot rust te komen”, vertelt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

West-Vlaanderen koploper

Ook in 2021 werd de projectoproep opnieuw gelanceerd en werden er heel wat projectaanvragen ingediend. Zo werden maar liefst 23 projecten goedgekeurd, goed voor een totale toename van 90 hectare natuur in Vlaanderen. Koploper bij deze toename is West-Vlaanderen, met een goedkeuring van negen projecten, wat leidt tot een toename van 32 hectare. “Een derde van de totale toename natuur in Vlaanderen situeert zich in West-Vlaanderen. Gezien het grote belang van natuur is dit een belangrijke stap in de goede richting”, aldus Vlaams Parlementslid Brecht Warnez (CD&V).

Om deze toename van 90 hectare te bewerkstelligen, werd een subsidie toegekend van ruim 1,4 miljoen euro, verdeeld over de 23 projecten. De negen projecten in West-Vlaanderen zijn goed voor een bedrag van ruim 685.000 euro Vlaamse subsidie.

GemeenteAanvragerNaam projectOpp. (ha)Subsidie
GistelStad GistelDokter Egide Defeverpark. Een groene long van een voor zijn mensen1,43 100.000,00 €
IeperStad IeperEcologisch landschapspark Jan Yperman12,12 100.000,00 €
KortrijkStad KortrijkBissegem Plage1,16   55.575,77 €
Kortrijkstad KortrijkGroenadoptie Herdersstraat: Herdershof0,14   14.906,25 €
KortrijkWonen Regio KortrijkVergroening wijken Kortrijk Oost10,51   99.993,75 €
Menen Stad MenenGroene Lauwe Plaats0,20 100.000,00 €
Menen woonmaatschappij !MpulsVooruit met de voortuin0,54 100.000,00 €
TieltStad TieltTielt-Zuid4,40 100.000,00 €
Zwevegem De Klijte vzwLandschapshof De Klijte1,57   15.000,00 €

Nood aan nieuwe projecten

Hoewel door deze projectoproep en bijhorende subsidies een eerste stap gezet wordt, blijven verdere initiatieven nodig. De minister liet weten dat er ook andere instrumenten gehanteerd zullen worden om een verdere toename van groen in Vlaanderen te stimuleren. “Subsidies alleen volstaan niet om tot voldoende realisaties te komen. Ik roep de minister op om niet alleen alternatieve instrumenten uit te denken, maar deze ook te hanteren om verdere vooruitgang op het terrein te boeken”, zo concludeert Warnez.

Gerelateerd nieuws

Cultuur

9 West-Vlaamse gemeenten sluiten in 2022 aan bij de UiTPAS

Dit jaar zal Lendelede samen met 8 gemeenten in de regio Brugge zich aansluiten bij de UiTPas. Dat maakt dat de pas in de helft van de West-Vlaamse gemeenten te gebruiken is. Dat heeft minister-president Jan Jambon (N-VA) bekend gemaakt op vraag van Vlaams Parlementslid Brecht Warnez (cd&v). “Iedereen moet kunnen genieten van een ruim vrijetijdsaanbod. Het is belangrijk dat we vanuit Vlaanderen lokale besturen blijven ondersteunen bij en stimuleren voor het aanbieden van de UiTPAS”, zegt Warnez.

Onderwijs

Één miljoen euro Vlaamse subsidie voor veiligere schoolomgevingen in West-Vlaanderen

In 2021 werd er maar liefst meer dan 2,7 miljoen euro subsidie uitgekeerd aan Vlaamse steden en gemeenten om projecten te realiseren die de verkeersveiligheid in de buurt van scholen verbeteren. Maar liefst 1 miljoen hiervan ging naar projecten in West-Vlaanderen waarmee de provincie koploper is in Vlaanderen. “Verkeersveiligheid aan scholen is cruciaal. Het is belangrijk lokale besturen aan te moedigen die verkeersveiligheid te verbeteren”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.