300.000 euro voor onderhoud West-Vlaamse molens

In 2022 en 2023 maakte Vlaanderen meer dan driehonderd duizend euro vrij voor het onderhoud van molens. “Dit is echter nog niet voldoende. Het is belangrijk te blijven investeren in ons West-Vlaams cultureel erfgoed”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Cultureel erfgoed

In 2022 en 2023 maakte Vlaanderen zo’n 334.500 euro vrij voor het onderhoud van West-Vlaamse molens. Dit doet Vlaanderen niet zomaar: molens zijn Vlaams cultureel erfgoed en tonen het rijke verleden van het molenaarsambacht en de samenleving errond.

Molens zijn een deel van onze geschiedenis, we mogen ze niet laten verloren gaan”, zegt Brecht Warnez. “Het is zeer jammer, maar momenteel zijn veel West-Vlaamse molens in slechte staat.” Met deze Vlaamse subsidies kunnen de negen West-Vlaamse molens (deels) gerestaureerd worden, maar dit is niet voldoende. “Ook al ben ik tevreden met de bekomen middelen voor Alveringem, Veurne, Vleteren, Kortrijk, Wervik, Anzegem, Avelgem, Zwevegem en Knokke-Heist, vind ik dat Vlaanderen voldoende moet investeren in het West-Vlaams cultureel erfgoed”, aldus Brecht Warnez.

Lang wachten op restauraties

Van het totaal toegekende budget van 334.500 euro is een groot deel nog niet uitbetaald. De restauraties zijn namelijk goedgekeurd, maar kunnen vaak nog niet uitgevoerd worden.

Het duurt vaak te lang, soms jaren na de goedkeurig, voordat molens daadwerkelijk worden gerestaureerd”, zegt Brecht Warnez, “en hoe langer molens moeten wachten op een restauratie, hoe waarschijnlijker dat die ondertussen in nog slechtere staat is.

Gerelateerd nieuws

Onderwijs

West-Vlaamse scholen smeken om extra bouw- en huurkansen

“Verschillende scholen hebben dringend nood aan extra leslokalen. Ik roep de minister op om een nieuwe ‘oproep huursubsidies’ te lanceren. Onze kinderen verdienen eigentijdse leslokalen, om zo de kwaliteit van ons onderwijs te verbeteren”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover vragen stelde aan minister Demir (N-VA).

Cultuur

Wingene herbeleeft de jaren ’40 met uniek bevrijdingsfeest

Op zaterdag 7 september om 19 uur organiseert Woestijnzwijn in samenwerking met de gemeente Wingene het bevrijdingsfeest. Hét hoogtepunt van een hele reeks activiteiten rond ‘Wingene Bevrijd’, waarmee de bevrijding door de Poolse troepen aan het einde van het Tweede Wereldoorlog herdacht wordt. “Feestzaal de Verrekijker wordt voor één avond omgetoverd tot een sfeervol stadsplein uit de jaren 40. Live band Radio Modern brengt hits uit de jaren ’40 en ’50, er is een dansinitiatie lindy hop tot jive, een heerlijk nostalgisch menu wordt je voorgeschoteld…”, vertellen schepen van Cultuur Brecht Warnez en Peter Detavernier en Stijn Verkinderen van Woestijnzwijn. Een complete ervaring voor slechts € 25, schrijf je snel in via www.wingene.be/bevrijdingsfeest! Inschrijven kan tot en met vrijdag 6 september.

Cultuur

Gemeente viert ‘Wingene Bevrijd’ met feestelijk programma

Onder de titel ‘Wingene Bevrijd’ herdenkt gemeente Wingene in de maand september de bevrijding door de Poolse troepen 80 jaar geleden aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. Het programma omvat een tentoonstelling, bevrijdingsfeest, theatermonoloog, fietstochten en een lezing. Het is een samenwerking tussen Heemkundige Kring Ons Wingene, Woestijnzwijn, de gemeentelijke cultuurraad, Peter Speelt en de gemeente Wingene.