3 initiatieven om snellere uitbetaling studietoelagen hoger onderwijs te bekomen

Hoewel het academiejaar stilaan ten einde loopt, wachtten eind april nog 12.729 studenten op de toekenning van hun studietoelage. “Studenten en ouders die moeilijkheden hebben met het betalen van de studiekosten in het hoger onderwijs hebben dat geld nu nodig, niet als het academiejaar is afgelopen. Ik ben tevreden dat de minister ingaat op mijn oproep om de uitbetaling te versnellen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Omdat de kosten om te studeren aan de universiteit en de hogeschool kunnen oplopen, kan aan studenten een studietoelage toegekend worden door Vlaanderen.

Elke student moet op basis van zijn of haar talent de kans krijgen om dat talent te ontwikkelen en een diploma te behalen. We moeten studenten en hun ouders die het nodig hebben financieel ondersteunen”, motiveert Brecht Warnez.

Volgens minister Weyts klopt het dat nog niet alle onderzoeken zijn afgerond. Hij ziet hiervoor enkele redenen: de selectieve regelgeving die grondig onderzoek vraagt. Ook het opvragen van bijkomende informatie die niet uit de databanken te halen is kost tijd. Dit gaat bijvoorbeeld over het opvragen van het eventuele inkomen van de student, soms gegevens uit het buitenland, het rekeningnummer van de student, … De minister stelt dat Vlaanderen een erg nabij beleid voert naar studenten toe. Bij het uitblijven van een antwoord, wordt deze gemaild, daarna per post herinnerd en uiteindelijk deden de diensten 2.500 persoonlijke telefoontjes.

3 initiatieven om nog sneller te gaan

Brecht Warnez wees de minister op de late uitbetaling voor een grote groep studenten. Minister Weyts beloofde in de commisie beterschap.

“Ik ben tevreden met de drie nieuwe initiatieven: een informatiecampagne bij de laatste jaarsstudenten, de studentenvoorzieningen helpen ondersteunen en tenslotte zal nog voor het academiejaar start de dienst studietoelagen al uit zichzelf onderzoeken of een student in aanmerking komt”, sluit Warnez af.

Gerelateerd nieuws

Milieu

Verplichten EPC-NR-attest zal veel grotere noden blootleggen

Dit jaar krijgen de Vlaamse instellingen hoger onderwijs een extra investeringsbudget voor hun gebouwen. “We moeten bereid zijn meer en beter te investeren in ons hoger onderwijs. De extra’s zijn nog steeds te weinig. Instellingen blijven besparen op hun infrastructuur terwijl excellent onderwijs en -onderzoek ook een goede infrastructuur vraagt. We moeten als overheid naast het verplichten van attesten, ook mee investeren om zo de energiekosten te verlagen en te zorgen voor een gezonde luchtkwaliteit in de leslokalen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Onderwijs

Respect werkt

Onze partij pleit voor meer respect. Een ouderwets woord, maar vandaag belangrijker dan ooit.

Onderwijs

‘Slechts’ vier op tien studenten studeert niet tijdig af bij graduaatsopleidingen

De vraag naar studenten met een graduaatsopleiding vanuit het arbeidsveld is groot, ook studenten zelf kiezen steeds vaker voor deze opleidingsvorm. Zes op tien studenten zijn diploma binnen de vooropgestelde studieduur van twee jaar. Dat is beter dan in de rest van het hoger onderwijs waar slechts één op drie zijn bachelordiploma tijdig behaalt. “De graduaatsopleidingen worden steeds populairder, en werkgevers hebben er ook steeds meer vraag naar. Maar het probleem is dat op dit moment er niet genoeg geld voor vrijgemaakt. Ik wil dit op de agenda van de commissie onderwijs. We moeten hier in het parlement de komende maanden openlijk over discussiëren, het werkveld beluisteren en het financieringssysteem veranderen, zodat het eerlijker wordt”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover een vraag stelde aan minister Ben Weyts (NV-A).