Gedichtenwandeling met lokaal talent

Nog tot eind februari kan je in het centrum van Zwevezele deelnemen aan de gedichtenwandeling. Langsheen de route van ongeveer 5 kilometer kom je tientallen knappe gedichten tegen van lokale dichters over het thema ‘thuis’. “Nooit eerder werden zoveel gedichten ingestuurd”, zegt Brecht Warnez, schepen van Cultuur en Bibliotheek. “Poëzie is dood? Niet in onze gemeente!”

De gedichtenwandeling is een initiatief van de bibliotheekraad naar aanleiding van de poëzieweek. “Eind vorig jaar lanceerden we een oproep voor gedichten en die viel niet in dovemansoren”, vertelt schepen Brecht Warnez enthousiast. “We ontvingen bijna vijftig gedichten en meer dan honderd elfjes, dat zijn korte gedichten van elf woorden, over het thema ‘thuis’.”

De bibliotheekraad en het team van de bib maakten een mooie selectie van 20 gedichten, geschreven door volwassenen, en 20 gedichten, geschreven door leerlingen van de Wingense scholen.

5 kilometer leesplezier

Langs de bewegwijzerde route van ongeveer 5 kilometer in het centrum van Zwevezele vind je de gedichten van lokale dichters op verschillende plaatsen terug. Soms geplakt op een ruit, soms in een voortuin. Op elk paneel staan een gedicht van eigen bodem, een elfje (dat is een kort gedicht van elf woorden) en een vraag om over na te denken of over te discussiëren terwijl je verder wandelt. Nergens beter dan thuis … of toch niet?

Praktische info

Data: van 25 januari tot eind februari
Start & einde van de wandeling: Sociaal Huis in Zwevezele (neem een gratis folder met route mee!)
Meer info & route op RouteYou: www.wingene.be/gedichtenwandeling

Geselecteerde lokale dichters

Volgende volwassen dichters werden geselecteerd: Tine Gryson, Sylvie Marie, Dominique Jacobus, Gino Vanpoucke, Sofie Huvaere, Korneel Dobbels, Paul Rigolle, Bea Boomgaert, Dominique Sette, Lore Goessaert, Sofie Verstraete, Johan Volckaert, Lies Geerolf, de bewoners van WZC Het Laar, Rudi Lejaeghere, Kris De Lameillieure, Chantal De Witte, Toon Vanlaere, Nele Depauw en Eddie De Fauw
De elfjes van volgende jonge dichters werden geselecteerd: Eva Hillewaere, Lieke Goderis, Lou Schelfhout, Noémie Lierman, Heleen De Maré, Lucas Vandeghinste, Aloïse Dufour, Ella Van Walleghem, Djiedro Notebaert, Ayco Vancauwenberghe, Stan Padot, Miel Maeseele, Thibaut Sap, Joëlle Landuyt, Emme Deblaere, Noor Mindreau, Yara Maes, Marthe Desmet, Aryana Davinder, Annabelle Jacobus

Alle dichters werden tijdens een feestelijk startmoment van de gedichtenwandeling in de bloemetjes gezet.

Gerelateerd nieuws

Wingene

Wingense uitleendienst en zalen nog nooit zo populair

Uit een vraag van raadslid Stijn Van Maele in de gemeenteraad blijkt dat de Wingense verenigingen opnieuw volop zalen en feestmaterialen reserveren. Sinds vorig jaar steeg het aantal aanvragen met 20% en dat is een record. “Dat kost wel wat aan de gemeente. Maar dat is het meer dan waard. Op die manier geven we het verenigingsleven alle kansen. Zij brengen mensen samen en zijn het kloppend hart van onze gemeente”, aldus schepen van cultuur Brecht Warnez.

Wingene

Wat kenmerkt Wingene en Ruiselede?

De gemeenten Wingene en Ruiselede gaan samen met hun inwoners op zoek naar wat hen kenmerkt, nu en in de toekomst. Vanaf vandaag kunnen alle inwoners via een digitale bevraging aangeven wat ze typerend of kenmerkend vinden aan beide gemeenten. Wie wil, kan tijdens de workshop op woensdag 3 april ook mee nadenken over hoe we onze eigenheid een plaats kunnen geven in de toekomstige gemeente.

Wingene

Wingene haalt foodtruckfestival naar gemeente

Dit jaar brengt Wingene een nieuw culinair hoogtepunt met het debuut van een levendig foodtruckfestival. Dit initiatief, een samenwerking tussen Vadelo en Mobilefoodbar, belooft volgende zomer een smakelijke mix van diversiteit, entertainment en gezelligheid te worden.