Gedichtenwandeling met lokaal talent

Nog tot eind februari kan je in het centrum van Zwevezele deelnemen aan de gedichtenwandeling. Langsheen de route van ongeveer 5 kilometer kom je tientallen knappe gedichten tegen van lokale dichters over het thema ‘thuis’. “Nooit eerder werden zoveel gedichten ingestuurd”, zegt Brecht Warnez, schepen van Cultuur en Bibliotheek. “Poëzie is dood? Niet in onze gemeente!”

De gedichtenwandeling is een initiatief van de bibliotheekraad naar aanleiding van de poëzieweek. “Eind vorig jaar lanceerden we een oproep voor gedichten en die viel niet in dovemansoren”, vertelt schepen Brecht Warnez enthousiast. “We ontvingen bijna vijftig gedichten en meer dan honderd elfjes, dat zijn korte gedichten van elf woorden, over het thema ‘thuis’.”

De bibliotheekraad en het team van de bib maakten een mooie selectie van 20 gedichten, geschreven door volwassenen, en 20 gedichten, geschreven door leerlingen van de Wingense scholen.

5 kilometer leesplezier

Langs de bewegwijzerde route van ongeveer 5 kilometer in het centrum van Zwevezele vind je de gedichten van lokale dichters op verschillende plaatsen terug. Soms geplakt op een ruit, soms in een voortuin. Op elk paneel staan een gedicht van eigen bodem, een elfje (dat is een kort gedicht van elf woorden) en een vraag om over na te denken of over te discussiëren terwijl je verder wandelt. Nergens beter dan thuis … of toch niet?

Praktische info

Data: van 25 januari tot eind februari
Start & einde van de wandeling: Sociaal Huis in Zwevezele (neem een gratis folder met route mee!)
Meer info & route op RouteYou: www.wingene.be/gedichtenwandeling

Geselecteerde lokale dichters

Volgende volwassen dichters werden geselecteerd: Tine Gryson, Sylvie Marie, Dominique Jacobus, Gino Vanpoucke, Sofie Huvaere, Korneel Dobbels, Paul Rigolle, Bea Boomgaert, Dominique Sette, Lore Goessaert, Sofie Verstraete, Johan Volckaert, Lies Geerolf, de bewoners van WZC Het Laar, Rudi Lejaeghere, Kris De Lameillieure, Chantal De Witte, Toon Vanlaere, Nele Depauw en Eddie De Fauw
De elfjes van volgende jonge dichters werden geselecteerd: Eva Hillewaere, Lieke Goderis, Lou Schelfhout, Noémie Lierman, Heleen De Maré, Lucas Vandeghinste, Aloïse Dufour, Ella Van Walleghem, Djiedro Notebaert, Ayco Vancauwenberghe, Stan Padot, Miel Maeseele, Thibaut Sap, Joëlle Landuyt, Emme Deblaere, Noor Mindreau, Yara Maes, Marthe Desmet, Aryana Davinder, Annabelle Jacobus

Alle dichters werden tijdens een feestelijk startmoment van de gedichtenwandeling in de bloemetjes gezet.

Gerelateerd nieuws

Milieu

Bijna 300 Wingense gezinnen bezoeken thermoloket

De gemeente Wingene wil haar gezinnen en ondernemers ondersteunen bij het voorkomen van energieverspilling. In de gemeenteraad van 25 maart vroeg raadslid Stefaan Verhelle meer over de resultaten van de thermocar. Schepen van milieu en klimaat, Brecht Warnez, kon alvast meegeven dat 300 gezinnen het thermoloket bezochten. In geen enkele gemeente is de respons zo groot als in Wingene.

Binnenlands Bestuur

Vlaams Parlement luistert naar burgers over geplande fusies

In de commissie Binnenlands Bestuur stond de bespreking van 13 fusiedecreten op de agenda. Het zijn allen vrijwillige fusies, aangevraagd door de gemeenteraden van de fusionerende gemeenten. “Fusies raken aan de identiteit van de inwoners. Ik ben tevreden dat we in het parlement luisteren naar de vragen en zorgen van burgers”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez (cd&v).

Cultuur

Bib Wingene viert Jeugdboekenmaand

Lezingen van jeugdauteurs, klasbezoeken met VR-brillen, extra animatie in thema ‘sport & spel’ … “Onze bib bruist van leven tijdens de Jeugdboekenmaand”, vertelt Brecht Warnez, schepen van Bibliotheek. “Op zondagochtend 24 maart maken we het tussen 10 en 12 uur extra gezellig met leuke kinderanimatie van reizend speeltheater Kip van Troje. Iedereen is welkom!”