2,5 miljoen euro voor ontharding West-Vlaamse speelplaatsen

Via de projectoproep Natuur in je school zet de Vlaamse regering in op ontharding van speelplaatsen. “Voor 2023 gaat het om een investering van een goede 2,5 miljoen euro in 19 West-Vlaamse speelplaatsen die nu zal worden gerealiseerd”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

167 ontharde speelplaatsen

De Vlaamse overheid maakt na een oproep ‘Natuur in je school’ 2.532.730 euro vrij om 19 West-Vlaamse speelplaatsen te ontharden en vergroenen. “De 20 miljoen euro Vlaamse subsidies werden verdeeld over 167 Vlaamse scholen, waarvan 13 procent in onze provincie”, aldus Brecht Warnez.

ProvincieToegekende subsidiePercentage
Provincie Antwerpen€ 5.165.178,5226%
Provincie Limburg€ 3.984.270,4120%
Provincie Oost-Vlaanderen€ 6.653.005,8233%
Provincie Vlaams-Brabant€ 1.684.456,798%
Provincie West-Vlaanderen€ 2.532.730,0413%
Totaal€ 20.019.641,58100%

19 West-Vlaamse projecten

“De vele aanvragen tonen het enthousiasme van de scholen”, zegt Brecht Warnez tevreden. In onze provincie gaat telkens 200.000 euro naar twee Tieltse scholen waar men een speelplaats aanpast voor de campusschool en een ruimte voor beweging en buiteneducatie voorziet. Ook in Zonnebeke wordt een volledig verharde speelplaats omgebouwd tot een groene speelomgeving met verschillende plekken en sferen. Er is steun voor gelijkaardige projecten in Avelgem, Brugge, Markegem, Moorslede, Heule, Kortrijk, Roeselare, Schuiferskapelle, Wervik, Waregem, Zwevegem.

Gemiddeld krijgt elk schoolproject de mooie steun van 133.000 euro. Geld dat onze kinderen ten goede komt”, geeft Warnez mee.

Dit jaar wordt in Vlaanderen 13,2 hectare onthard en 15,2 hectare vergroend. Dat is meer dan verhoopt en toont het enthousiasme van de scholen”, zegt Brecht Warnez tevreden. De visie rond speelplaatsen is de laatste jaren grondig geëvolueerd. Waar vroeger alleen grauwe, vlakke en betonnen speelplaatsen te zien waren, zijn er nu meer en meer groene speelplaatsen waar kinderen hun creativiteit ten volle kwijt kunnen. Dat heeft diverse voordelen.

Ontharde speelplaatsen zijn een win-win, goed voor leerlingen en goed voor de waterbuffering”, stelt Brecht Warnez. “Een speelomgeving in het groen is voor kinderen altijd uitdagender. Het vergroenen van speelplaatsen draagt bovendien positief bij aan de leerprestaties en het welzijn van leerlingen en het zich goed voelen van personeel en andere betrokkenen op school.”

Nieuwe subsidieoproep

Ook in 2024 wil Vlaanderen verder inzetten op het ontharden en vergroenen van speelplaatsen. Scholen krijgen dit voorjaar (tot 13 mei) de kans om een nieuw project in te dienen. De subsidie kan opnieuw oplopen tot 80% van het budget met een maximum van 200.000 euro per project.

We merken dat heel veel scholen en ouderraden aan de slag gaan met de natuurlijkere schoolomgevingen. Het is goed dat Vlaanderen hen financieel ondersteunt en kennis deelt”, sluit Warnez af.

Gerelateerd nieuws

Milieu

Bijna 300 Wingense gezinnen bezoeken thermoloket

De gemeente Wingene wil haar gezinnen en ondernemers ondersteunen bij het voorkomen van energieverspilling. In de gemeenteraad van 25 maart vroeg raadslid Stefaan Verhelle meer over de resultaten van de thermocar. Schepen van milieu en klimaat, Brecht Warnez, kon alvast meegeven dat 300 gezinnen het thermoloket bezochten. In geen enkele gemeente is de respons zo groot als in Wingene.

Cultuur

Bib Wingene viert Jeugdboekenmaand

Lezingen van jeugdauteurs, klasbezoeken met VR-brillen, extra animatie in thema ‘sport & spel’ … “Onze bib bruist van leven tijdens de Jeugdboekenmaand”, vertelt Brecht Warnez, schepen van Bibliotheek. “Op zondagochtend 24 maart maken we het tussen 10 en 12 uur extra gezellig met leuke kinderanimatie van reizend speeltheater Kip van Troje. Iedereen is welkom!”

Onderwijs

Steun bij opvoeding in digitale tijden

Leven, opgroeien en opvoeden in digitale tijden, dat is niet altijd gemakkelijk! De bib en het Huis van het Kind in Wingene ondersteunen kinderen, hun ouders en leerkrachten op vlak van media-opvoeding. Dit schooljaar kregen alle leerlingen van het 5e en het 6e leerjaar van de Wingense scholen een interactieve lezing over de ‘gevaren van internet’ en op donderdagavond 28 maart is het de beurt aan de ouders.