23 nieuwe regenboogzebrapaden in West-Vlaanderen

Na een oproep van Vlaams parlementslid Brecht Warnez kondigde minister Lydia Peeters aan dat elke gemeente die dat wenst een regenboogzebrapad kreeg. Ondertussen zijn er in 23 nieuwe regenboogzebrapaden gerealiseerd in West-Vlaanderen. Onze provincie is daarmee koploper in Vlaanderen. “Het verheugt me enorm om te zien dat meer dan één op drie gemeenten in Vlaanderen het belang van inclusie en gelijkheid erkent door een regenboogzebrapad aan te vragen. Dit is een duidelijk signaal dat we streven naar een samenleving waarin iedereen zichzelf kan zijn”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Het regenboogzebrapad fungeert als een krachtig symbool om de boodschap uit te dragen dat iedereen welkom is, ongeacht seksuele geaardheid of genderidentiteit. Sinds de introductie van het eerste regenboogzebrapad in Gent, is het aantal gemeenten dat dit initiatief volgt aanzienlijk toegenomen.

Momenteel zijn er 33 aanvragen ingediend bij Vlaanderen voor regenboogzebrapaden. Hoewel enkele aanvragen werden afgekeurd vanwege uitdagingen met betrekking tot de locatie, zijn er tot op heden 23 regenboogzebrapaden gerealiseerd. Opvallend is dat West-Vlaanderen, samen met de provincie Antwerpen, bovenaan de lijst staat met het hoogste aantal gerealiseerde regenboogzebrapaden. Limburg blijft achter met slechts 9 gerealiseerde zebrapaden. In 5 West-Vlaamse gemeenten werd de aanvraag goedgekeurd, maar is het regenboogzebrapad nog niet gerealiseerd. Dit geldt voor De Haan, Koksijde, Kortrijk, Lo-Reninge en Nieuwpoort. Hoewel de prijs per locatie kan variëren, afhankelijk van factoren zoals oppervlakte en benodigde signalisatie, bedraagt de gemiddelde kostprijs voor de aanleg van een regenboogzebrapad ongeveer 3.000 euro.

Lees hier het artikel in de krant.

Gerelateerd nieuws

Binnenlands Bestuur

cd&v wil meer centen voor landelijk Vlaanderen

Uit een onafhankelijke studie blijkt dat de financiering van de gemeenten eerlijker moet. “Wat we al jaren zeggen, wordt nu ook bevestigd. Vlaanderen moet de centrumsteden, de kleinere steden en de gemeenten meer centen geven. Landelijk Vlaanderen verdient meer respect. Zo moeten we Antwerpen en Gent geen pijn doen, krijgt de rest meer en is er minder administratieve overlast”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die al jaren op die nagel klopt.

Milieu

2,5 miljoen euro voor ontharding West-Vlaamse speelplaatsen

Via de projectoproep Natuur in je school zet de Vlaamse regering in op ontharding van speelplaatsen. “Voor 2023 gaat het om een investering van een goede 2,5 miljoen euro in 19 West-Vlaamse speelplaatsen die nu zal worden gerealiseerd”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.