23 nieuwe regenboogzebrapaden in West-Vlaanderen

Na een oproep van Vlaams parlementslid Brecht Warnez kondigde minister Lydia Peeters aan dat elke gemeente die dat wenst een regenboogzebrapad kreeg. Ondertussen zijn er in 23 nieuwe regenboogzebrapaden gerealiseerd in West-Vlaanderen. Onze provincie is daarmee koploper in Vlaanderen. “Het verheugt me enorm om te zien dat meer dan één op drie gemeenten in Vlaanderen het belang van inclusie en gelijkheid erkent door een regenboogzebrapad aan te vragen. Dit is een duidelijk signaal dat we streven naar een samenleving waarin iedereen zichzelf kan zijn”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Het regenboogzebrapad fungeert als een krachtig symbool om de boodschap uit te dragen dat iedereen welkom is, ongeacht seksuele geaardheid of genderidentiteit. Sinds de introductie van het eerste regenboogzebrapad in Gent, is het aantal gemeenten dat dit initiatief volgt aanzienlijk toegenomen.

Momenteel zijn er 33 aanvragen ingediend bij Vlaanderen voor regenboogzebrapaden. Hoewel enkele aanvragen werden afgekeurd vanwege uitdagingen met betrekking tot de locatie, zijn er tot op heden 23 regenboogzebrapaden gerealiseerd. Opvallend is dat West-Vlaanderen, samen met de provincie Antwerpen, bovenaan de lijst staat met het hoogste aantal gerealiseerde regenboogzebrapaden. Limburg blijft achter met slechts 9 gerealiseerde zebrapaden. In 5 West-Vlaamse gemeenten werd de aanvraag goedgekeurd, maar is het regenboogzebrapad nog niet gerealiseerd. Dit geldt voor De Haan, Koksijde, Kortrijk, Lo-Reninge en Nieuwpoort. Hoewel de prijs per locatie kan variëren, afhankelijk van factoren zoals oppervlakte en benodigde signalisatie, bedraagt de gemiddelde kostprijs voor de aanleg van een regenboogzebrapad ongeveer 3.000 euro.

Lees hier het artikel in de krant.

Gerelateerd nieuws

Milieu

2,5 miljoen euro voor ontharding West-Vlaamse speelplaatsen

Via de projectoproep Natuur in je school zet de Vlaamse regering in op ontharding van speelplaatsen. “Voor 2023 gaat het om een investering van een goede 2,5 miljoen euro in 19 West-Vlaamse speelplaatsen die nu zal worden gerealiseerd”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Binnenlands Bestuur

Geldstromen naar Antwerpen nog groter dan gedacht

Elke West-Vlaming betaalt vandaag 1.393 euro aan de stad Antwerpen. In totaal krijgt de stad Antwerpen meer dan de hele provincie West-Vlaanderen. Deze subsidietransfers, die hoger liggen dan eerder geschat, zijn onthuld door een gedetailleerde financiële analyse van de krant ‘de Tijd’ en Vlaams Parlementslid Brecht Warnez (cd&v). Warnez benadrukt de oneerlijkheid van deze situatie: “De manier waarop onze steden en gemeenten worden gefinancierd, is volledig uit balans. Elke Vlaming zou gelijkwaardig moeten zijn. Landelijk Vlaanderen verdient meer centen en respect.”

Cultuur

Oplossing voor historische lokettenzaal in station van Brugge nodig

In de commissie Onroerend Erfgoed stelde minister Diependaele deze ochtend dat Vlaanderen geen financiële of andere ondersteuning wil geven aan de herinrichting en het publiek toegankelijk houden van de historische lokettenzaal in Brugge. “Dat is ongelooflijk jammer. Dit is een unieke kans om vanuit Vlaanderen mee een invulling te geven aan deze iconische plaats. We zijn het jammer genoeg gewoon in West-Vlaanderen geen toeristische subsidies te krijgen”, zei Vlaams parlementslid Brecht Warnez in de commissie.