23 extra handhavers moeten zwerfvuil en sluikstorters betrappen

Sinds de zomer van 2021 stelt minister Demir aan lokale besturen handhavers ter beschikking om zwerfvuil- en sluikstortovertredingen op te sporen. Hierdoor zijn deze zomer 23 extra handhavers aan de slag in onze provincie. “Het is goed dat wie zwerfvuil of afval dumpt, meer kans heeft om gestraft te worden. Toch blijft het succes van deze actie beperkt tot minder dan drie betrapte overtreders per dag. Zo blijft het dweilen met de kraan open. Meer sensibilisatie moet, maar uiteindelijk zal statiegeld als sluitstuk de enige oplossing zijn”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Zwerfvuil en sluikstort in de publieke ruimte is niet alleen visueel storend, maar ook nefast voor de natuur en onze omgeving. Ook voor de landbouwers is dit een pest. Zwerfvuil kan bijvoorbeeld dodelijk zijn voor koeien.

Handhaving wordt prioriteit

In het antwoord op de vraag van parlementslid Warnez stelde de minister dat ze van handhaven haar prioriteit wil maken. Minister Zuhal Demir stelt daarom sinds de zomer van 2021 aan lokale besturen handhavers ter beschikking die de vervuilers moeten betrappen.

Vooral de West-Vlaamse gemeenten gingen op dit aanbod in en stelden de meeste vaststellers aan. Het gaat om de gemeenten De Haan, Knokke-Heist, Menen, Meulebeke, Oostende, Oostrozebeke, Roeselare, Veurne, Waregem en  Zwevegem.

Deze zomer waren reeds 83 extra handhavers aangesteld, waarvan 23 actief zijn in onze provincie. Wie betrapt wordt, riskeert een boete tussen de 25 en 120 euro, afhankelijk van de gemeente waar de vaststelling wordt gedaan.

ProvincieAangestelde vaststellersDeelnemende gemeenten
Antwerpen1810
Limburg165
Oost-Vlaanderen169
Vlaams-Brabant105
West-Vlaanderen2310
Totaal8339

Dagelijks slechts drie vaststellingen van zwerfvuil of sluikstort

Toch vindt Vlaams Parlementslid Brecht Warnez dit niet genoeg: “Bestraffen moet, maar is vaak een onmogelijke opdracht. Slechts een fractie van de overtreders worden effectief betrapt.”

In totaal werden in onze provincie al 50 dagen controles uitgevoerd. Vooral in Oostende, Roeselare, Menen, Waregem en Knokke-Heist waren de controleurs al actief. In haar antwoord geeft de minister aan dat sinds vorig jaar 1.007 overtredingen werden vastgesteld in bestuurlijke verslagen. Dat is minder dan drie per dag.

“Dat is ook logisch,” vertelt Warnez. “De handhavers kunnen niet overal een oogje in het zeil houden. Bovendien gebeurt het sluikstorten uiteraard niet als er een controleur aanwezig is. ” De partij CD&V blijft daarom voorstander van het invoeren van een statiegeldsysteem op blikjes en plastic flesjes zoals in andere landen al in gebruik is.

Gerelateerd nieuws

Milieu

Gemeente Wingene vergroent verstandig

Het gemeentebestuur tekende op 25 oktober 2021 in op het Lokaal Energie en Klimaatpact van Vlaanderen. Hierin staan de doelstelling om één boom per inwoner, 0,5 meter haag per inwoner en één extra groenperk per 1.000 inwoners te realiseren. Concreet gaat het dus om meer dan 15.000 bomen, 7,5 km haag en 10 groenperken. Dit allemaal tegen 20230. Raadslid Sandra Ketels, vroeg aan schepen Brecht Warnez naar de stand van zaken rond de vergroening in de eigen gemeente.

Milieu

Bijna 300 Wingense gezinnen bezoeken thermoloket

De gemeente Wingene wil haar gezinnen en ondernemers ondersteunen bij het voorkomen van energieverspilling. In de gemeenteraad van 25 maart vroeg raadslid Stefaan Verhelle meer over de resultaten van de thermocar. Schepen van milieu en klimaat, Brecht Warnez, kon alvast meegeven dat 300 gezinnen het thermoloket bezochten. In geen enkele gemeente is de respons zo groot als in Wingene.

Milieu

2,5 miljoen euro voor ontharding West-Vlaamse speelplaatsen

Via de projectoproep Natuur in je school zet de Vlaamse regering in op ontharding van speelplaatsen. “Voor 2023 gaat het om een investering van een goede 2,5 miljoen euro in 19 West-Vlaamse speelplaatsen die nu zal worden gerealiseerd”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.