23 extra handhavers moeten zwerfvuil en sluikstorters betrappen

Sinds de zomer van 2021 stelt minister Demir aan lokale besturen handhavers ter beschikking om zwerfvuil- en sluikstortovertredingen op te sporen. Hierdoor zijn deze zomer 23 extra handhavers aan de slag in onze provincie. “Het is goed dat wie zwerfvuil of afval dumpt, meer kans heeft om gestraft te worden. Toch blijft het succes van deze actie beperkt tot minder dan drie betrapte overtreders per dag. Zo blijft het dweilen met de kraan open. Meer sensibilisatie moet, maar uiteindelijk zal statiegeld als sluitstuk de enige oplossing zijn”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Zwerfvuil en sluikstort in de publieke ruimte is niet alleen visueel storend, maar ook nefast voor de natuur en onze omgeving. Ook voor de landbouwers is dit een pest. Zwerfvuil kan bijvoorbeeld dodelijk zijn voor koeien.

Handhaving wordt prioriteit

In het antwoord op de vraag van parlementslid Warnez stelde de minister dat ze van handhaven haar prioriteit wil maken. Minister Zuhal Demir stelt daarom sinds de zomer van 2021 aan lokale besturen handhavers ter beschikking die de vervuilers moeten betrappen.

Vooral de West-Vlaamse gemeenten gingen op dit aanbod in en stelden de meeste vaststellers aan. Het gaat om de gemeenten De Haan, Knokke-Heist, Menen, Meulebeke, Oostende, Oostrozebeke, Roeselare, Veurne, Waregem en  Zwevegem.

Deze zomer waren reeds 83 extra handhavers aangesteld, waarvan 23 actief zijn in onze provincie. Wie betrapt wordt, riskeert een boete tussen de 25 en 120 euro, afhankelijk van de gemeente waar de vaststelling wordt gedaan.

ProvincieAangestelde vaststellersDeelnemende gemeenten
Antwerpen1810
Limburg165
Oost-Vlaanderen169
Vlaams-Brabant105
West-Vlaanderen2310
Totaal8339

Dagelijks slechts drie vaststellingen van zwerfvuil of sluikstort

Toch vindt Vlaams Parlementslid Brecht Warnez dit niet genoeg: “Bestraffen moet, maar is vaak een onmogelijke opdracht. Slechts een fractie van de overtreders worden effectief betrapt.”

In totaal werden in onze provincie al 50 dagen controles uitgevoerd. Vooral in Oostende, Roeselare, Menen, Waregem en Knokke-Heist waren de controleurs al actief. In haar antwoord geeft de minister aan dat sinds vorig jaar 1.007 overtredingen werden vastgesteld in bestuurlijke verslagen. Dat is minder dan drie per dag.

“Dat is ook logisch,” vertelt Warnez. “De handhavers kunnen niet overal een oogje in het zeil houden. Bovendien gebeurt het sluikstorten uiteraard niet als er een controleur aanwezig is. ” De partij CD&V blijft daarom voorstander van het invoeren van een statiegeldsysteem op blikjes en plastic flesjes zoals in andere landen al in gebruik is.

Gerelateerd nieuws

Milieu

Operatie Proper beloont 191 West-Vlaamse actieplannen voor 140.000 euro

West-Vlaamse scholen en verenigingen namen in 2022 opnieuw massaal deel aan Operatie Proper. Maar liefst 224 West-Vlaamse scholen en verengingen dienden een actieplan in. “Dit is een duidelijk signaal dat West-Vlaamse scholen en verenigingen zich blijven engageren voor een proper leefmilieu. We kunnen dit alleen maar blijven aanmoedigen.”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Milieu

Milieuraad reikt Groene Pluim 2022 uit

Vorige maand rijkte de milieuraad de Groene Pluim 2022 uit. De tweejaarlijkse milieuprijs, waarvoor zowel natuurlijke personen (burgers) als rechtspersonen (scholen, verenigingen en buurten) een project kunnen indienen. “Met het toekennen van de Groene Pluim willen we duurzame initiatieven op vlak van milieu en natuur belonen en anderen hiermee inspireren”, zeggen schepen van Milieu, Klimaat en Duurzaamheid Brecht Warnez en voorzitter van de milieuraad Nico Somers.

Milieu

Energiescans in 8 West-Vlaamse onderwijsinstellingen

Via het relanceplan wil de Vlaamse regering, na de coronacrisis, de economie een boost geven. Een van de pijlers is ‘klimaat, duurzaamheid en innovatie’, waarbinnen het Vlaamse Energiebedrijf (VEB) 20 miljoen euro aan steun voorziet. “Acht West-Vlaamse onderwijsinstellingen krijgen Vlaamse steun om energiescans te nemen. Zo weten scholen hoe ze snel en efficiënt energiebesparende en -opwekkende maatregelen kunnen nemen. Dat is ongelooflijk belangrijk nu de energiefacturen van onze scholen oplopen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover een vraag stelde aan minister Demir (N-VA). Nu het geld voor extra energiescans op is, vraagt het parlementslid aan de minister om extra te investeren.