23 extra handhavers moeten zwerfvuil en sluikstorters betrappen

Sinds de zomer van 2021 stelt minister Demir aan lokale besturen handhavers ter beschikking om zwerfvuil- en sluikstortovertredingen op te sporen. Hierdoor zijn deze zomer 23 extra handhavers aan de slag in onze provincie. “Het is goed dat wie zwerfvuil of afval dumpt, meer kans heeft om gestraft te worden. Toch blijft het succes van deze actie beperkt tot minder dan drie betrapte overtreders per dag. Zo blijft het dweilen met de kraan open. Meer sensibilisatie moet, maar uiteindelijk zal statiegeld als sluitstuk de enige oplossing zijn”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Zwerfvuil en sluikstort in de publieke ruimte is niet alleen visueel storend, maar ook nefast voor de natuur en onze omgeving. Ook voor de landbouwers is dit een pest. Zwerfvuil kan bijvoorbeeld dodelijk zijn voor koeien.

Handhaving wordt prioriteit

In het antwoord op de vraag van parlementslid Warnez stelde de minister dat ze van handhaven haar prioriteit wil maken. Minister Zuhal Demir stelt daarom sinds de zomer van 2021 aan lokale besturen handhavers ter beschikking die de vervuilers moeten betrappen.

Vooral de West-Vlaamse gemeenten gingen op dit aanbod in en stelden de meeste vaststellers aan. Het gaat om de gemeenten De Haan, Knokke-Heist, Menen, Meulebeke, Oostende, Oostrozebeke, Roeselare, Veurne, Waregem en  Zwevegem.

Deze zomer waren reeds 83 extra handhavers aangesteld, waarvan 23 actief zijn in onze provincie. Wie betrapt wordt, riskeert een boete tussen de 25 en 120 euro, afhankelijk van de gemeente waar de vaststelling wordt gedaan.

ProvincieAangestelde vaststellersDeelnemende gemeenten
Antwerpen1810
Limburg165
Oost-Vlaanderen169
Vlaams-Brabant105
West-Vlaanderen2310
Totaal8339

Dagelijks slechts drie vaststellingen van zwerfvuil of sluikstort

Toch vindt Vlaams Parlementslid Brecht Warnez dit niet genoeg: “Bestraffen moet, maar is vaak een onmogelijke opdracht. Slechts een fractie van de overtreders worden effectief betrapt.”

In totaal werden in onze provincie al 50 dagen controles uitgevoerd. Vooral in Oostende, Roeselare, Menen, Waregem en Knokke-Heist waren de controleurs al actief. In haar antwoord geeft de minister aan dat sinds vorig jaar 1.007 overtredingen werden vastgesteld in bestuurlijke verslagen. Dat is minder dan drie per dag.

“Dat is ook logisch,” vertelt Warnez. “De handhavers kunnen niet overal een oogje in het zeil houden. Bovendien gebeurt het sluikstorten uiteraard niet als er een controleur aanwezig is. ” De partij CD&V blijft daarom voorstander van het invoeren van een statiegeldsysteem op blikjes en plastic flesjes zoals in andere landen al in gebruik is.

Gerelateerd nieuws

Milieu

Voorlopig geen subsidies voor wolfwerende maatregelen bij ons

De voorbije weken dook de wolf zowel in West- als in Oost-Vlaanderen op. Gisteren werden in Aalter nog twee dode schapen gevonden. Minister Demir wil de risicozone voorlopig niet uitbreiden waardoor er geen subsidies zijn voor vee- en paardenhouders om zich te beschermen tegen de wolf. “Dat is niet oké. Ook in onze streek moeten inwoners zich kunnen beschermen tegen de wolf. Daarnaast moeten we samen met gemeenten de mensen beter informeren. Vandaag gebeurt dat niet en dat is onbegrijpelijk”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover deze namiddag in de commissie Leefmilieu vragen stelde aan minister Demir (N-VA).

Milieu

Bijna 500 extra laadpunten voor West-Vlaanderen

Sinds september vorig jaar kunnen lokale besturen bij Vlaanderen elektrische laadpalen aanvragen voor strategische locaties. Vlaanderen kende hierdoor al voor 31 gemeenten maar liefst 497 laadpunten toe. “De elektrische wagens zijn in opmars. We moeten zorgen dat eigenaars dichtbij kunnen laden. Daarom moeten er op strategische plaatsen laadpalen worden gezet”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Milieu

Gemeente Wingene eert en beloont zwerfvuilvrijwilligers tijdens feestelijke ontvangst

De gemeente Wingene heeft afgelopen zaterdag haar zwerfvuilvrijwilligers, ook bekend als “Mooimakers”, in de schijnwerpers gezet en bedankt voor hun waardevolle inzet. De maand april stond in het teken van het uitdagen van gezinnen, leerlingen, verenigingen en straatcomités om één van de 200 zones in de gemeente zwerfvuilvrij te maken. “Maar liefst 150 deelnemers hebben deze uitdaging aangenomen en zo 60% van het gemeentelijk grondgebied van zwerfvuil ontdaan. We zijn al onze zwerfvuilvrijwilligers ontzettend dankbaar en kunnen ons respect niet genoeg uitdrukken”, vertelt schepen van milieu Brecht Warnez.