23 extra handhavers moeten zwerfvuil en sluikstorters betrappen

Sinds de zomer van 2021 stelt minister Demir aan lokale besturen handhavers ter beschikking om zwerfvuil- en sluikstortovertredingen op te sporen. Hierdoor zijn deze zomer 23 extra handhavers aan de slag in onze provincie. “Het is goed dat wie zwerfvuil of afval dumpt, meer kans heeft om gestraft te worden. Toch blijft het succes van deze actie beperkt tot minder dan drie betrapte overtreders per dag. Zo blijft het dweilen met de kraan open. Meer sensibilisatie moet, maar uiteindelijk zal statiegeld als sluitstuk de enige oplossing zijn”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Zwerfvuil en sluikstort in de publieke ruimte is niet alleen visueel storend, maar ook nefast voor de natuur en onze omgeving. Ook voor de landbouwers is dit een pest. Zwerfvuil kan bijvoorbeeld dodelijk zijn voor koeien.

Handhaving wordt prioriteit

In het antwoord op de vraag van parlementslid Warnez stelde de minister dat ze van handhaven haar prioriteit wil maken. Minister Zuhal Demir stelt daarom sinds de zomer van 2021 aan lokale besturen handhavers ter beschikking die de vervuilers moeten betrappen.

Vooral de West-Vlaamse gemeenten gingen op dit aanbod in en stelden de meeste vaststellers aan. Het gaat om de gemeenten De Haan, Knokke-Heist, Menen, Meulebeke, Oostende, Oostrozebeke, Roeselare, Veurne, Waregem en  Zwevegem.

Deze zomer waren reeds 83 extra handhavers aangesteld, waarvan 23 actief zijn in onze provincie. Wie betrapt wordt, riskeert een boete tussen de 25 en 120 euro, afhankelijk van de gemeente waar de vaststelling wordt gedaan.

ProvincieAangestelde vaststellersDeelnemende gemeenten
Antwerpen1810
Limburg165
Oost-Vlaanderen169
Vlaams-Brabant105
West-Vlaanderen2310
Totaal8339

Dagelijks slechts drie vaststellingen van zwerfvuil of sluikstort

Toch vindt Vlaams Parlementslid Brecht Warnez dit niet genoeg: “Bestraffen moet, maar is vaak een onmogelijke opdracht. Slechts een fractie van de overtreders worden effectief betrapt.”

In totaal werden in onze provincie al 50 dagen controles uitgevoerd. Vooral in Oostende, Roeselare, Menen, Waregem en Knokke-Heist waren de controleurs al actief. In haar antwoord geeft de minister aan dat sinds vorig jaar 1.007 overtredingen werden vastgesteld in bestuurlijke verslagen. Dat is minder dan drie per dag.

“Dat is ook logisch,” vertelt Warnez. “De handhavers kunnen niet overal een oogje in het zeil houden. Bovendien gebeurt het sluikstorten uiteraard niet als er een controleur aanwezig is. ” De partij CD&V blijft daarom voorstander van het invoeren van een statiegeldsysteem op blikjes en plastic flesjes zoals in andere landen al in gebruik is.

Gerelateerd nieuws

Milieu

Verplichten EPC-NR-attest zal veel grotere noden blootleggen

Dit jaar krijgen de Vlaamse instellingen hoger onderwijs een extra investeringsbudget voor hun gebouwen. “We moeten bereid zijn meer en beter te investeren in ons hoger onderwijs. De extra’s zijn nog steeds te weinig. Instellingen blijven besparen op hun infrastructuur terwijl excellent onderwijs en -onderzoek ook een goede infrastructuur vraagt. We moeten als overheid naast het verplichten van attesten, ook mee investeren om zo de energiekosten te verlagen en te zorgen voor een gezonde luchtkwaliteit in de leslokalen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Binnenlands Bestuur

Vlaanderen vergroent: 775 natuurgroenperken op twee jaar tijd

De afgelopen twee jaar hebben lokale overheden in heel Vlaanderen aanzienlijke inspanningen geleverd om meer natuurgroenperken aan te leggen binnen het kader van het Lokaal Energie- en Klimaatpact. “Nieuwe groenperken zijn absoluut nodig in de centra van onze steden en gemeenten. Dat is niet alleen een kwestie van esthetiek maar ze zorgen ook voor rust en welzijn in verstedelijkte gebieden. Ze komen de levenskwaliteit van de burgers ten goede”, aldus Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Milieu

Renovatie stookplaats sporthal Wingene is afgerond

Het gemeentebestuur van Wingene investeerde in een nieuwe stookplaats met warmtepomp in de sporthal van Wingene en krijgt hiervoor een subsidie uit het provinciale klimaatfonds van 50.000 euro. De renovatie werd recent afgerond.