21% van de studenten verliest het recht op studietoelage in het hoger onderwijs

De Vlaamse Overheid voerde in 2019 een automatische toekenning van de studietoelagen in via het groeipakket. “De voorwaarden om deze steun te krijgen, stemmen blijkbaar niet overeen met de voorwaarden van studietoelagen voor het hoger onderwijs. Zo vallen meer studenten uit de boot en dat terwijl hoger onderwijs meer kost”, zegt Vlaams Parlementslid Brecht Warnez.

Om iedereen de kans te geven om hoger onderwijs te volgen, geeft de Vlaamse gemeenschap in bepaalde gevallen een studietoelage. Een studietoelage is een financiële steun van de Vlaamse Gemeenschap voor het helpen dragen van de studiekosten. Vlaams Parlementslid Brecht Warnez vroeg aan de minister van onderwijs hoeveel studenten deze toelage via het groeipakket krijgen in het secundair onderwijs en of deze studenten ook de steun ontvangen in het hoger.

“Het lijkt onmogelijk dat 21% van de studenten deze steun niet meer zouden nodig hebben eens ze in het hoger onderwijs zitten”, stelt Brecht Warnez.

Studietoelage

Zowel studenten aan een hogeschool als aan een universiteit kunnen beroep doen op een studietoelage. In het hoger onderwijs gebeurt de toekenning niet automatisch. Studenten moeten zelf een studietoelage aanvragen bij de Vlaamse Gemeenschap.

Het belangrijkste criterium voor een studietoelage is de hoogte van het inkomen. De afdeling Studietoelagen kijkt hierbij eerst naar de “leefeenheid” van de aanvrager. Studenten worden aldus ingedeeld in vier verschillende categorieën: gehuwd/samenwonend, zelfstandig, ten laste en alleenstaand. Om het bedrag van de studietoelage te bepalen wordt onder andere nagegaan of de student in kwestie een (niet-)kotstudent is, wat het inkomen van ouders is e.d.

Brecht Warnez: “Daar de kosten om te studeren aan de universiteit en hogeschool nog meer oplopen dan in het secundair onderwijs, vraag ik de minister om te bekijken of de vereiste inkomensgrenzen tussen beide niveau’s op elkaar kunnen afgestemd worden. Het lijkt nodig dat de doelgroep voor studietoelages in het hoger onderwijs uitgebreid wordt.”

Gerelateerd nieuws

Onderwijs

‘Slechts’ vier op tien studenten studeert niet tijdig af bij graduaatsopleidingen

De vraag naar studenten met een graduaatsopleiding vanuit het arbeidsveld is groot, ook studenten zelf kiezen steeds vaker voor deze opleidingsvorm. Zes op tien studenten zijn diploma binnen de vooropgestelde studieduur van twee jaar. Dat is beter dan in de rest van het hoger onderwijs waar slechts één op drie zijn bachelordiploma tijdig behaalt. “De graduaatsopleidingen worden steeds populairder, en werkgevers hebben er ook steeds meer vraag naar. Maar het probleem is dat op dit moment er niet genoeg geld voor vrijgemaakt. Ik wil dit op de agenda van de commissie onderwijs. We moeten hier in het parlement de komende maanden openlijk over discussiëren, het werkveld beluisteren en het financieringssysteem veranderen, zodat het eerlijker wordt”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover een vraag stelde aan minister Ben Weyts (NV-A).

Cultuur

6,5 miljoen euro voor renovatie van beschermde schoolgebouwen

Vlaanderen geeft dit jaar 6.587.261 euro subsidie aan acht scholen om hun gebouwen te restaureren. Het gaat om scholen Antwerpen, Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen. Dat blijkt uit een vraag van Parlementslid Brecht Warnez (cd&v) aan minister Diependaele (N-VA). “Onderwijsgebouwen zijn niet alleen belangrijk voor het verstrekken van onderwijs, maar ze dragen ook bij aan het behoud van ons waardevol onroerend erfgoed. Ze zijn deel van onze Vlaamse culturele identiteit en geschiedenis”, zegt parlementslid Brecht Warnez.

Onderwijs

Meer slaagkansen via betere oriëntering en coaching

De grote verschillen in slaagkansen, afhankelijk van de vooropleiding in het middelbaar, blijven bestaan. “Het is belangrijk dat studenten alle kansen krijgen om hun talent te benutten. Maar daarnaast is het ook essentieel dat ze geïnformeerd zijn wanneer ze goed geïnformeerd zijn bij het maken van beslissingen over hun toekomst en dat ze toegang hebben tot begeleiding en coaching wanneer dat nodig is”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.