21% van de studenten verliest het recht op studietoelage in het hoger onderwijs

De Vlaamse Overheid voerde in 2019 een automatische toekenning van de studietoelagen in via het groeipakket. “De voorwaarden om deze steun te krijgen, stemmen blijkbaar niet overeen met de voorwaarden van studietoelagen voor het hoger onderwijs. Zo vallen meer studenten uit de boot en dat terwijl hoger onderwijs meer kost”, zegt Vlaams Parlementslid Brecht Warnez.

Om iedereen de kans te geven om hoger onderwijs te volgen, geeft de Vlaamse gemeenschap in bepaalde gevallen een studietoelage. Een studietoelage is een financiële steun van de Vlaamse Gemeenschap voor het helpen dragen van de studiekosten. Vlaams Parlementslid Brecht Warnez vroeg aan de minister van onderwijs hoeveel studenten deze toelage via het groeipakket krijgen in het secundair onderwijs en of deze studenten ook de steun ontvangen in het hoger.

“Het lijkt onmogelijk dat 21% van de studenten deze steun niet meer zouden nodig hebben eens ze in het hoger onderwijs zitten”, stelt Brecht Warnez.

Studietoelage

Zowel studenten aan een hogeschool als aan een universiteit kunnen beroep doen op een studietoelage. In het hoger onderwijs gebeurt de toekenning niet automatisch. Studenten moeten zelf een studietoelage aanvragen bij de Vlaamse Gemeenschap.

Het belangrijkste criterium voor een studietoelage is de hoogte van het inkomen. De afdeling Studietoelagen kijkt hierbij eerst naar de “leefeenheid” van de aanvrager. Studenten worden aldus ingedeeld in vier verschillende categorieën: gehuwd/samenwonend, zelfstandig, ten laste en alleenstaand. Om het bedrag van de studietoelage te bepalen wordt onder andere nagegaan of de student in kwestie een (niet-)kotstudent is, wat het inkomen van ouders is e.d.

Brecht Warnez: “Daar de kosten om te studeren aan de universiteit en hogeschool nog meer oplopen dan in het secundair onderwijs, vraag ik de minister om te bekijken of de vereiste inkomensgrenzen tussen beide niveau’s op elkaar kunnen afgestemd worden. Het lijkt nodig dat de doelgroep voor studietoelages in het hoger onderwijs uitgebreid wordt.”

Gerelateerd nieuws

Onderwijs

Meer oog voor mentaal welzijn en mogelijke schooluitval

Vlaanderen versterkt de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB’s) structureel met € 8,5 miljoen bijkomend budget per jaar. Dankzij die extra middelen kunnen de CLB’s ongeveer 150 bijkomende medewerkers inzetten om nog meer aanwezig te zijn in de scholen en nog meer in te zetten op onder meer het mentaal welzijn van scholieren en de strijd tegen vroegtijdige schooluitval. De bedoeling is dat de drempel naar het CLB nog lager wordt. Daarom zal ook de digitale hulpverlening verder uitgebouwd worden. De CLB’s gaan ook beter samenwerken over de verschillende netten heen. “Investeren in meer onderwijskwaliteit betekent ook meer oog hebben voor leerlingen met zorgnoden”, zegt Weyts. “Ik wil ervoor zorgen dat kinderen en jongeren sneller problemen melden en via het CLB ook sneller de gepaste hulp vinden”.

Onderwijs

Tevreden dat Vlaanderen 1.600 studenten per jaar laat starten aan artsenopleiding

“Heel blij dat we nu vanuit Vlaanderen straks eindelijk meer studenten toelaten om arts te worden. Dokters kreunen vandaag onder de werkdruk en mensen moeten soms dagen wachten vooraleer ze bij een dokter kunnen langsgaan. Of nog erger: op veel plaatsen is er patiëntenstop. Er slagen veel studenten op de toelatingsproeven en het veld schreeuwt om extra krachten. Het is dus goed dat we hen straks de kans geven”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Onderwijs

Slechts 22 West-Vlaamse gemeenten tekenen het charter Werftransport

In 2022 tekenden Bredene en Ieper het charter Werftransport waardoor nu 22 West-Vlaamse gemeenten met de bouwsector de handen in elkaar slaan om werftransport te mijden rond scholen. “Scholen moeten bereikbaar zijn op een veilige en kindvriendelijke manier. Door schoolomgevingen verkeersveilig te maken, zijn leerlingen en ouders meer gemotiveerd om met de fiets of te voet te komen. Werftransport zoveel mogelijk weren tijdens de begin- en einduren van de scholen is daar een belangrijk onderdeel van”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover vragen stelde aan minister Lydia Peeters (Open VLD) die de ondertekening toejuicht.