156 Pleegzorggemeenten in Vlaanderen

Vandaag start de Week van de Pleegzorg, het ideale moment om de pleegzorg, de pleeggezinnen en de pleegzorggemeenten in de verf te zetten. Want Vlaanderen telt in 2021 namelijk 156 pleegzorggemeenten. “Pleegzorggemeente worden is een belangrijke manier om inwoners te sensibiliseren omtrent pleegzorg”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Gemeente helpt het maatschappelijk draagvlak vergroten

Een pleegzorggemeente is een gemeente die actief samenwerkt met de diensten van Pleegzorg Vlaanderen en zich engageert om pleegzorg in de gemeente bekend te maken. Het initiatief rond pleegzorggemeenten is een initiatief van de provinciale diensten voor pleegzorg zelf, maar gemeenten beslissen wat binnen de mogelijkheden ligt om pleegzorg vooruit te helpen. De gemeente kan bijvoorbeeld infoavonden organiseren voor pleegouders, folders uitdelen of lokalen ter beschikking stellen voor begeleide bezoeken tussen de pleegkinderen en hun biologische ouders. “Op deze laagdrempelige manier kan een gemeente helpen om het maatschappelijk draagvlak voor pleegzorg te vergroten, doordat ze het thema dichter bij hun inwoners brengen”, merkt Brecht Warnez op.

9 nieuwe pleegzorggemeenten in 2021

In 2021 benoemde Pleegzorgdiensten in Vlaanderen 9 nieuwe pleegzorggemeenten. In totaal brengt dit de teller op 156 pleegzorggemeenten in Vlaanderen. De provincie Antwerpen telt 61 pleegzorggemeenten, de provincie Limburg telt 37 pleegzorggemeenten en de provincie West-Vlaanderen heeft 47 pleegzorggemeenten. Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen hebben de minste pleegzorggemeenten, met respectievelijk 3 en 8 pleegzorggemeenten.

Voor enkele gemeenten is de aanvraag nog lopende, wat een goede zaak is, want het is belangrijk dat gemeenten gemotiveerd blijven om zich te engageren als pleegzorggemeente, zo kunnen zij kandidaat-pleeggezinnen appelleren”, aldus Brecht Warnez.

Gerelateerd nieuws

Onderwijs

Meer slaagkansen via betere oriëntering en coaching

De grote verschillen in slaagkansen, afhankelijk van de vooropleiding in het middelbaar, blijven bestaan. “Het is belangrijk dat studenten alle kansen krijgen om hun talent te benutten. Maar daarnaast is het ook essentieel dat ze geïnformeerd zijn wanneer ze goed geïnformeerd zijn bij het maken van beslissingen over hun toekomst en dat ze toegang hebben tot begeleiding en coaching wanneer dat nodig is”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Wingene

Gemeente Wingene maakt inwoners wegwijs in digitale wereld

‘Spreek jij al digitaal?’ Dat is de vraag die de gemeente Wingene aan haar inwoners stelt. “We willen als gemeente de digitale vaardigheden van onze burgers versterken”, zeggen schepenen Tom Braet en Brecht Warnez. “Zo kan elke inwoner die dat wil, deelnemen aan de digitale maatschappij.” In het najaar kunnen inwoners bij de gemeente onder andere terecht voor gratis digihulp en digilessen.