151 gemeenteraadsleden verlieten hun partij

Nadat duidelijk werd dat de afgelopen jaren 1.172 gemeenteraadsleden stopten, blijkt dat nu ook 151 gemeenteraadsleden hun partij verlieten deze legislatuur. “Dat gaat over gefrustreerde mandatarissen die meer inspraak willen. Dit is voor mij nogmaals een bevestiging dat we onze gemeenteraad moeten versterken. We moeten raadsleden meer impact, tijd en ondersteuning geven”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Na de gemeenteraadsverkiezingen worden raadsleden in een partij verkozen. Sinds 2019 verlieten ondertussen 151 gemeenteraadsleden hun partij. In Meulebeke (6), Boortmeerbeek (5), Aalst (4), Meise (4) en Willebroek (4) – waar deze legislatuur politieke onrust was – werden de meeste gemeenteraadsleden onafhankelijk.

Eerder hield het parlementslid al een bevraging bij ruim 806 raadsleden waaruit blijkt dat dat 1 op 3 gemeenteraadsleden zal stoppen of nog niet weet of hij of zij kandidaat zal zijn bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Als reactie hierop heeft Vlaams parlementslid Brecht Warnez een actieplan ingediend om de gemeenteraden te versterken. Dit plan zal in het najaar in het Vlaams parlement worden besproken.

“Deze kwestie overstijgt de partijgrenzen en vraagt om gezamenlijke oplossingen,” benadrukt Warnez. “Lokale gemeenten vormen het hart van onze democratie en het betrekken van burgers bij de lokale politiek is van essentieel belang. Door gemeenteraadsleden een versterkte rol te geven, kunnen zij fungeren als de schakel die burgers in staat stelt aanzienlijke invloed uit te oefenen op het beleid. Zij zijn als het ware de luisterende antennes van de bevolking.”

ProvincieOnafhankelijk geworden
Antwerpen42
Limburg20
Oost-Vlaanderen37
Vlaams-Brabant29
West-Vlaanderen23
Overzicht per provincie

Gerelateerd nieuws

Binnenlands Bestuur

cd&v wil meer centen voor landelijk Vlaanderen

Uit een onafhankelijke studie blijkt dat de financiering van de gemeenten eerlijker moet. “Wat we al jaren zeggen, wordt nu ook bevestigd. Vlaanderen moet de centrumsteden, de kleinere steden en de gemeenten meer centen geven. Landelijk Vlaanderen verdient meer respect. Zo moeten we Antwerpen en Gent geen pijn doen, krijgt de rest meer en is er minder administratieve overlast”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die al jaren op die nagel klopt.

Binnenlands Bestuur

Vlaams Parlement luistert naar burgers over geplande fusies

In de commissie Binnenlands Bestuur stond de bespreking van 13 fusiedecreten op de agenda. Het zijn allen vrijwillige fusies, aangevraagd door de gemeenteraden van de fusionerende gemeenten. “Fusies raken aan de identiteit van de inwoners. Ik ben tevreden dat we in het parlement luisteren naar de vragen en zorgen van burgers”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez (cd&v).