151 gemeenteraadsleden verlieten hun partij

Nadat duidelijk werd dat de afgelopen jaren 1.172 gemeenteraadsleden stopten, blijkt dat nu ook 151 gemeenteraadsleden hun partij verlieten deze legislatuur. “Dat gaat over gefrustreerde mandatarissen die meer inspraak willen. Dit is voor mij nogmaals een bevestiging dat we onze gemeenteraad moeten versterken. We moeten raadsleden meer impact, tijd en ondersteuning geven”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Na de gemeenteraadsverkiezingen worden raadsleden in een partij verkozen. Sinds 2019 verlieten ondertussen 151 gemeenteraadsleden hun partij. In Meulebeke (6), Boortmeerbeek (5), Aalst (4), Meise (4) en Willebroek (4) – waar deze legislatuur politieke onrust was – werden de meeste gemeenteraadsleden onafhankelijk.

Eerder hield het parlementslid al een bevraging bij ruim 806 raadsleden waaruit blijkt dat dat 1 op 3 gemeenteraadsleden zal stoppen of nog niet weet of hij of zij kandidaat zal zijn bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Als reactie hierop heeft Vlaams parlementslid Brecht Warnez een actieplan ingediend om de gemeenteraden te versterken. Dit plan zal in het najaar in het Vlaams parlement worden besproken.

“Deze kwestie overstijgt de partijgrenzen en vraagt om gezamenlijke oplossingen,” benadrukt Warnez. “Lokale gemeenten vormen het hart van onze democratie en het betrekken van burgers bij de lokale politiek is van essentieel belang. Door gemeenteraadsleden een versterkte rol te geven, kunnen zij fungeren als de schakel die burgers in staat stelt aanzienlijke invloed uit te oefenen op het beleid. Zij zijn als het ware de luisterende antennes van de bevolking.”

ProvincieOnafhankelijk geworden
Antwerpen42
Limburg20
Oost-Vlaanderen37
Vlaams-Brabant29
West-Vlaanderen23
Overzicht per provincie

Gerelateerd nieuws

Binnenlands Bestuur

Meer aandacht voor ouderen bij de lokale verkiezingen in 2024

Uit cijfers opgevraagd door Vlaams volksvertegenwoordiger Brecht Warnez blijkt dat bij de gemeente- en provincieraadsverkiezingen van 2018 slechts één op de twaalf gemeenten een stemlokaal in een woonzorgcentrum organiseerde. “Dit is symbolisch en symptomatisch. Naarmate mensen ouder worden, lijken ze minder aandacht te krijgen. Terwijl het recht om te stemmen juist het fundament van onze democratie is”, zegt Warnez.

Binnenlands Bestuur

Uitgaven in steden en gemeenten 1,4 miljard euro hoger

Dit jaar worden de steden en gemeenten geconfronteerd met uitgaven die 1,4 miljard euro hoger liggen dan aan het begin van de legislatuur begroot. Vlaams Parlementslid Brecht Warnez – die de cijfers opvroeg bij minister Rutten – wijst op de significante stijgingen in personeels-, energie- en operationele kosten en benadrukt de noodzaak van een duurzame oplossing. “Vlaanderen heeft al heel wat financiële inspanningen gedaan voor de lokale besturen maar die zijn niet altijd even rechtvaardig. Het gemeentefonds moet op de schop en ook het nodige respect tonen voor de kleinere steden en gemeenten”, aldus Warnez.

Binnenlands Bestuur

Cd&v legt reddingsplan op tafel voor gemeentelijke zwembaden

De bouw en de uitbating van lokale zwembaden wordt voor veel gemeentebesturen onhaalbaar. “De voorbije 20 jaar sloot in bijna één op vier gemeenten het zwembad. Willen we straks nog publieke zwembaden, dan is het dringend tijd voor een andere aanpak”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hiervoor een voorstel neerlegt in het parlement.