14 West-Vlaamse flitspalen worden vervangen door trajectcontrole

Op vraag van Vlaams parlementslid Brecht Warnez (CD&V), maakte Vlaams Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters bekend dat er in 2020 in West-Vlaanderen naast zes nieuwe locaties voor trajectcontrole ook op 14 plaatsen in de provincie flitspalen vervangen worden door trajectcontroles. “Trajectcontroles zorgen voor een rustiger en veiliger wegbeeld, méér dan flitspalen dat doen. Iedereen weet dat iemand aan een flitspaal wel vertraagt, maar daarna weer sneller gaat rijden. Met een trajectcontrole vermijden we zulke ongewenste situaties,” zegt Brecht Warnez.

Zes nieuwe locaties

Jaarlijks worden nieuwe locaties geselecteerd voor het plaatsen van trajectcontroles. “Voor 2020 gaat het om de Torhoutsesteenweg en de Bruggestraat in Zedelgem en Torhout, de provinciebaan in Staden, de Brugse Steenweg in Zuienkerke, de Provenseweg/Couthoflaan in Poperinge en de Brugse Baan/Oostendse Steenweg in De Haan,” weet Brecht Warnez.

Bevestiging van gemeentebesturen

Brecht Warnez: “De gemeentebesturen hebben deze locaties eind maart goedgekeurd. Van zodra de aannemer aan de slag kan, duurt het nog zo’n 6 maanden voor een trajectcontrole operationeel is. Eén trajectcontrole kost 90.000 euro.”

14 flitspalen vervangen door trajectcontrole

Op 14 locaties worden flitspalen vervangen door trajectcontroles.

“Het gaat om locaties in Brugge, Diksmuide, Menen, Ieper en Oostende. Zes daarvan zijn al opgeleverd, de overige acht zijn in voorbereiding van uitvoering. Het ultieme doel van al deze ingrepen is veiliger verkeer en minder ongevallen. Daar kan niemand iets op tegen hebben,” besluit Brecht Warnez.

Gerelateerd nieuws

Verkeersveiligheid

31 West-Vlaamse kruispunten op lijst met “zwarte kruispunten”

In West-Vlaanderen staan er 31 gevaarlijke punten op de dynamische lijst met gevaarlijke verkeerspunten. Dat blijkt uit een vraag van parlementslid Brecht Warnez aan minister Lydia Peeters. “Elk gevaarlijk verkeerspunt is er één te veel. Verkeersveiligheid blijft een topprioriteit, niet alleen door het wegwerken van de gevaarlijke punten, maar ook door het proactief aanpakken van locaties om te voorkomen dat ze op de lijst van gevaarlijke verkeerspunten belanden”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Onderwijs

Bijna 52.000 leerlingen dragen fluo en/of helm op weg naar school

In 249 West-Vlaamse scholen kunnen leerlingen door fluo en/of een helm te dragen stickers verzamelen en sparen voor beloningen. Dat blijkt uit een antwoord van minister Lydia Peeters (Open VLD) op een vraag van Vlaams Parlementslid Brecht Warnez. “Met het project ‘Helm op, fluo top’ worden leerlingen niet alleen aangemoedigd om te voet of met de fiets naar school te komen, ze worden er ook toe aangezet dit veilig te doen. We zijn blij dat zoveel scholen hieraan meewerken”, zegt Warnez.

Verkeersveiligheid

23 nieuwe regenboogzebrapaden in West-Vlaanderen

Na een oproep van Vlaams parlementslid Brecht Warnez kondigde minister Lydia Peeters aan dat elke gemeente die dat wenst een regenboogzebrapad kreeg. Ondertussen zijn er in 23 nieuwe regenboogzebrapaden gerealiseerd in West-Vlaanderen. Onze provincie is daarmee koploper in Vlaanderen. “Het verheugt me enorm om te zien dat meer dan één op drie gemeenten in Vlaanderen het belang van inclusie en gelijkheid erkent door een regenboogzebrapad aan te vragen. Dit is een duidelijk signaal dat we streven naar een samenleving waarin iedereen zichzelf kan zijn”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.