13,5 % meer zwerfkatten gevangen dan vorig jaar

Steeds meer steden en gemeenten zetten in op het vangen en steriliseren van zwerfkatten. “In 2019 werden 13,5 % meer zwerfkatten gevangen dan het jaar voordien.”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez (CD&V). Uit een bevraging blijkt dat de lokale besturen hierbij vooral een beroep op vrijwilligers of vrijwilligersorganisaties.

Het grote aantal zwerfkatten brengt in heel wat steden en gemeenten overlast met zich mee. Denk maar aan opengetrokken vuilniszakken, geurhinder of het lawaai van nachtelijke ‘kattenruzies’. Steeds meer lokale besturen zetten hier op in.  Zwerfkatten kunnen bovendien ook ziektes en parasieten overdragen op andere katten maar ook op de mens. 57 gemeenten hebben een speciaal meldpunt opgericht waar burgers overlast van zwerfkatten kunnen melden.

Lokaal kattenbeleid ondersteund door vrijwilligers

De katten worden door de gemeenten gevangen, gesteriliseerd en daarna ofwel ter adoptie aangeboden ofwel teruggeplaatst op de oorspronkelijke plek. Indien het gaat om bijvoorbeeld erg zieke katten worden ze geëuthanaseerd. Uit de bevraging blijkt dat 17% van de dieren ter adoptie wordt aangenomen, 63% teruggeplaatst wordt en 7% geëuthanaseerd wordt. Voor de overige dieren zijn geen gegevens bekend.

Een stad of gemeente trekt gemiddeld 6.770 euro uit om zwerfkatten te vangen. “Het budget is beperkt omdat heel wat lokale besturen beroep doen op asielcentra, verenigingen of andere vrijwilligers om de dieren te vangen. Slechts 42 gemeenten geven aan dat het vangen uitsluitend door gemeentepersoneel gebeurt.”, zegt Brecht Warnez (CD&V).

Vlaamse ondersteuning

Hoewel de steden en gemeenten volgens de Dierenwelzijnswet verantwoordelijk zijn voor de zwerfkattenproblematiek, kiest de Vlaamse Regering er uitdrukkelijk voor om de lokale besturen hierbij te ondersteunen. Zo publiceerde de Vlaamse dienst Dierenwelzijn op 7 juli een nieuwe update van de gids voor lokale besturen om een diervriendelijk zwerfkattenbeleid uit te werken.

“Een handleiding voor een lokaal zwerfkattenbeleid is een meerwaarde voor de gemeenten.”, zegt Brecht Warnez die ook schepen van milieu is in de gemeente Wingene. “De concrete tips en nuttige praktijkvoorbeelden helpen om diervriendelijk maar ook effectief overlast tegen te gaan.”

In 2019 bood minister van dierenwelzijn, Ben Weyts (N-VA), ook alle steden en gemeenten 2 kattenschuilhokken aan. De kostprijs per schuilhok was 310 euro en voor dit project was 250.000 euro voorzien. Van de 152 gemeenten die hebben aangegeven één of meerdere schuilhokken te hebben ontvangen, hebben 81 gemeenten in de bevraging geantwoord dat deze effectief worden gebruikt.

Gerelateerd nieuws

Milieu

Voorlopig geen subsidies voor wolfwerende maatregelen bij ons

De voorbije weken dook de wolf zowel in West- als in Oost-Vlaanderen op. Gisteren werden in Aalter nog twee dode schapen gevonden. Minister Demir wil de risicozone voorlopig niet uitbreiden waardoor er geen subsidies zijn voor vee- en paardenhouders om zich te beschermen tegen de wolf. “Dat is niet oké. Ook in onze streek moeten inwoners zich kunnen beschermen tegen de wolf. Daarnaast moeten we samen met gemeenten de mensen beter informeren. Vandaag gebeurt dat niet en dat is onbegrijpelijk”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover deze namiddag in de commissie Leefmilieu vragen stelde aan minister Demir (N-VA).

Milieu

Bijna 500 extra laadpunten voor West-Vlaanderen

Sinds september vorig jaar kunnen lokale besturen bij Vlaanderen elektrische laadpalen aanvragen voor strategische locaties. Vlaanderen kende hierdoor al voor 31 gemeenten maar liefst 497 laadpunten toe. “De elektrische wagens zijn in opmars. We moeten zorgen dat eigenaars dichtbij kunnen laden. Daarom moeten er op strategische plaatsen laadpalen worden gezet”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Wingene

Wingene verwelkomt nieuwe inwoners

Het gemeentebestuur ontving op zondag 21 mei zo’n 36 nieuwe inwoners op een gezellig ontmoetingsmoment in het gemeentehuis. Met een hapje en een drankje werden ze warm onthaald. “Het is fijn om onze nieuwe inwoners samen te kunnen brengen. Velen van hen verkenden onze mooie gemeente al en vonden de weg naar ons gemeentehuis, maar toch zijn er nog verborgen parels en gemeentelijke diensten die we hen graag tonen”, zeggen schepenen Brecht Warnez en Ann Mesure.