13,5 % meer zwerfkatten gevangen dan vorig jaar

Steeds meer steden en gemeenten zetten in op het vangen en steriliseren van zwerfkatten. “In 2019 werden 13,5 % meer zwerfkatten gevangen dan het jaar voordien.”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez (CD&V). Uit een bevraging blijkt dat de lokale besturen hierbij vooral een beroep op vrijwilligers of vrijwilligersorganisaties.

Het grote aantal zwerfkatten brengt in heel wat steden en gemeenten overlast met zich mee. Denk maar aan opengetrokken vuilniszakken, geurhinder of het lawaai van nachtelijke ‘kattenruzies’. Steeds meer lokale besturen zetten hier op in.  Zwerfkatten kunnen bovendien ook ziektes en parasieten overdragen op andere katten maar ook op de mens. 57 gemeenten hebben een speciaal meldpunt opgericht waar burgers overlast van zwerfkatten kunnen melden.

Lokaal kattenbeleid ondersteund door vrijwilligers

De katten worden door de gemeenten gevangen, gesteriliseerd en daarna ofwel ter adoptie aangeboden ofwel teruggeplaatst op de oorspronkelijke plek. Indien het gaat om bijvoorbeeld erg zieke katten worden ze geëuthanaseerd. Uit de bevraging blijkt dat 17% van de dieren ter adoptie wordt aangenomen, 63% teruggeplaatst wordt en 7% geëuthanaseerd wordt. Voor de overige dieren zijn geen gegevens bekend.

Een stad of gemeente trekt gemiddeld 6.770 euro uit om zwerfkatten te vangen. “Het budget is beperkt omdat heel wat lokale besturen beroep doen op asielcentra, verenigingen of andere vrijwilligers om de dieren te vangen. Slechts 42 gemeenten geven aan dat het vangen uitsluitend door gemeentepersoneel gebeurt.”, zegt Brecht Warnez (CD&V).

Vlaamse ondersteuning

Hoewel de steden en gemeenten volgens de Dierenwelzijnswet verantwoordelijk zijn voor de zwerfkattenproblematiek, kiest de Vlaamse Regering er uitdrukkelijk voor om de lokale besturen hierbij te ondersteunen. Zo publiceerde de Vlaamse dienst Dierenwelzijn op 7 juli een nieuwe update van de gids voor lokale besturen om een diervriendelijk zwerfkattenbeleid uit te werken.

“Een handleiding voor een lokaal zwerfkattenbeleid is een meerwaarde voor de gemeenten.”, zegt Brecht Warnez die ook schepen van milieu is in de gemeente Wingene. “De concrete tips en nuttige praktijkvoorbeelden helpen om diervriendelijk maar ook effectief overlast tegen te gaan.”

In 2019 bood minister van dierenwelzijn, Ben Weyts (N-VA), ook alle steden en gemeenten 2 kattenschuilhokken aan. De kostprijs per schuilhok was 310 euro en voor dit project was 250.000 euro voorzien. Van de 152 gemeenten die hebben aangegeven één of meerdere schuilhokken te hebben ontvangen, hebben 81 gemeenten in de bevraging geantwoord dat deze effectief worden gebruikt.

Gerelateerd nieuws

Cultuur

Vlaanderen blijft investeren in funerair erfgoed

De werken aan de natuurbegraafplaats op de grens Ruiselede-Wingene zullen begin volgend jaar ook aanvangen. Dit project, onderdeel van een bredere inspanning om funeraire sites in West-Vlaanderen te beschermen, waaronder 179 structuren en 151 militaire begraafplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog, omvat een investering van ongeveer 280.000 euro. “Het behoud van funerair erfgoed is essentieel, niet alleen als erfenis van onze geschiedenis, maar ook als teken van respect voor hen die ons zijn voorgegaan”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Wingene

Studieopdracht Keizerspark kan opnieuw van start gaan

De nieuwe studieopdracht voor het Keizerspark, met aangepaste eisen, werd goedgekeurd door de gemeenteraad van 27 november. Eind 2022 werd beslist om het vorige ontwerp niet te gunnen omwille van de fors gestegen bouwkosten. Na een grondige herwerking van het eisenpakket en programma, kunnen de architecten nu terug aan de slag.

Milieu

Verplichten EPC-NR-attest zal veel grotere noden blootleggen

Dit jaar krijgen de Vlaamse instellingen hoger onderwijs een extra investeringsbudget voor hun gebouwen. “We moeten bereid zijn meer en beter te investeren in ons hoger onderwijs. De extra’s zijn nog steeds te weinig. Instellingen blijven besparen op hun infrastructuur terwijl excellent onderwijs en -onderzoek ook een goede infrastructuur vraagt. We moeten als overheid naast het verplichten van attesten, ook mee investeren om zo de energiekosten te verlagen en te zorgen voor een gezonde luchtkwaliteit in de leslokalen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.