1.750.000 euro voor een betere verkeersveiligheid in West-Vlaanderen

De Vlaamse overheid voert via het Agentschap Wegen en Verkeer allerlei elektromechanische ingrepen uit in het kader van wegeniswerken. Er wordt eveneens gewerkt aan de vernieuwing van hoog- en laagspanningsmateriaal langs gewest- en snelwegen. “We investeren in veiligere kruispunten en een asweeginstallatie”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Verkeerslichten en kruispuntverlichting

Als gevolg van wegeniswerken worden op heel wat plaatsen de verkeerslichten en de verlichting van kruispunten en aangepakt. De meeste punten werden reeds aangepakt of zijn gestart.

  • Lichtervelde: herinrichten van verkeerslichten en aanpassen van verlichting op kruispunten op de kruispunten N32 x N35 en N32 x N370.
  • Brugge: herinrichten van verkeerslichten op kruispunt N9/Scheepsdalelaan x Leopold I en II laan.
  • Spiere Helkijn: aanpassen verkeerslichten op kruispunt N50/N512 IJzeren Bareel
  • Deerlijk: herinrichten van verkeerslichten op kruispunt N36/Ringlaan x Kortrijkse Heerweg
  • Pittem: vernieuwen verkeerslichten t.h.v. kruispunten N37/N50 en N37/Vijfstraat n.a.v. vernieuwing wegdek (Vijfstraat + Molen)
  • Wevelgem: vernieuwen verkeerslichten N343/Rijksweg x Koningin Fabiolastraat-Gullegemstraat x op- en afrit A19
  • Koksijde/Nieuwpoort: vernieuwen verkeerslichten kruispunt N34/Albert I-laan x N355 t.g.v. aanleg dubbelrichtingsfietspad
  • Waregem: aanpassen van verkeerslichten en verlichting op de N382 i.h.k.v. realisatie DDI (diverging diamond interchange) t.h.v. op- en afrittencomplex nr. 5 van de E17.
    Een divergerende diamantaansluiting is een type aansluiting waarbij het verkeer kortstondig naar de andere weghelft wordt geleid. Dit reduceert het aantal passages door verkeerslichten bij aansluitingen naar autosnelwegen tot één, in plaats van twee.
    De afwerking van dit laatste project is voorzien in voorjaar 2022.

Alle ingrepen moeten er stuk voor stuk voor zorgen dat er onze kruispunten bij heraanleg van wegen een pak veiliger worden”, geeft Brecht Warnez aan.

Asweeginstallatie

Een vaste asweeginstallatie wordt gebruikt voor de bepaling van de aslasten en totaalmassa van een voertuig om aldus aan handhaving te doen op overlading. Een vaste asweeginstallatie is noodzakelijk om een wettelijke vaststelling van overlading te kunnen doen. Overladen voertuigen zijn op verschillende vlakken een probleem: door een hogere remafstand vormen ze een risico voor de verkeersveiligheid en ze creëren een potentieel economisch voordeel t.o.v. de firma’s die correct laden. Zeker de overlading op assen zorgt voor schade aan het wegdek en bijgevolg hogere onderhoudskosten.

“We starten in november 2021 de nodige installaties voor de nieuwe asweeginstallatie langs de N31 in Brugge”, geeft Warnez mee.

Gerelateerd nieuws

Milieu

Voorlopig geen subsidies voor wolfwerende maatregelen bij ons

De voorbije weken dook de wolf zowel in West- als in Oost-Vlaanderen op. Gisteren werden in Aalter nog twee dode schapen gevonden. Minister Demir wil de risicozone voorlopig niet uitbreiden waardoor er geen subsidies zijn voor vee- en paardenhouders om zich te beschermen tegen de wolf. “Dat is niet oké. Ook in onze streek moeten inwoners zich kunnen beschermen tegen de wolf. Daarnaast moeten we samen met gemeenten de mensen beter informeren. Vandaag gebeurt dat niet en dat is onbegrijpelijk”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover deze namiddag in de commissie Leefmilieu vragen stelde aan minister Demir (N-VA).

Milieu

Bijna 500 extra laadpunten voor West-Vlaanderen

Sinds september vorig jaar kunnen lokale besturen bij Vlaanderen elektrische laadpalen aanvragen voor strategische locaties. Vlaanderen kende hierdoor al voor 31 gemeenten maar liefst 497 laadpunten toe. “De elektrische wagens zijn in opmars. We moeten zorgen dat eigenaars dichtbij kunnen laden. Daarom moeten er op strategische plaatsen laadpalen worden gezet”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Cultuur

West-Vlaamse verenigingen krijgen meeste feestcheques voor Vlaanderen Feest!

Elk jaar kunnen lokale verenigingen aanspraak maken op een feestcheque ter waarde van maximaal 170 euro, waarmee ze straat- en wijkfeesten kunnen bekostigen met betrekking tot de Vlaamse feestdag op 11 juli. In 2022 was onze provincie – samen met Limburg – de koploper en werden er maar liefst 227 feestcheques aan verenigingen uitgereikt. Dat blijkt uit een vraag van Vlaams Parlementslid Brecht Warnez aan minister-president Jan-Jambon. “Onze provincie heeft nog vele lokale verenigingen, straat- en wijkcomités die samen in de buurt gezellig samenkomen. We moeten hen blijven ondersteunen want zij zorgen voor sociale cohesie en creëren een gemeenschapsgevoel in onze wijken en buurten”, zegt het parlementslid.