1.389 studenten verpleegkunde kregen onkostenvergoeding voor hulp tijdens corona

1.389 studenten verpleegkunde kregen onkostenvergoeding voor hulp tijdens corona.

Onkostenvergoeding voor studenten

In de laatste fase van hun opleiding moeten studenten verpleegkunde twee lange stageperiodes van 400 uur doorlopen. Door de coronacrisis verliepen deze stages het afgelopen jaar natuurlijk anders dan normaal. De studenten hielpen mee in de strijd tegen corona, zonder dat ze hiervoor vergoed werden.

Bepaalde onkosten, zoals verplaatsingen en werkkledij, werden initieel niet gedekt”, vertelt Brecht Warnez. “De Vlaamse Regering werkt aan een hervorming van het statuut voor verpleegkundigen in opleiding, maar in afwachting van een structurele oplossing werd ook voorzien in eenmalige steun om deze kosten te dekken.

1.389.000 euro steun

In totaal werd dus 1.389.000 euro uitbetaald aan 1.389 verpleegkundigen in opleiding die in academiejaar 2020-2021 afstudeerden. “Deze Vlaamse steun is eenmalig. Het is de bedoeling dat de werkgevers in de toekomst zullen instaan voor de vergoeding van de studenten”, weet Brecht Warnez.

Opvallend is nog dat 79 studenten het aanvraagformulier niet tijdig terugstuurden. Zij verliezen hun recht op uitbetaling van de onkostenvergoeding, waardoor ze dus elk 1.000 euro mislopen.

Gerelateerd nieuws

Binnenlands Bestuur

Meer aandacht voor ouderen bij de lokale verkiezingen in 2024

Uit cijfers opgevraagd door Vlaams volksvertegenwoordiger Brecht Warnez blijkt dat bij de gemeente- en provincieraadsverkiezingen van 2018 slechts één op de twaalf gemeenten een stemlokaal in een woonzorgcentrum organiseerde. “Dit is symbolisch en symptomatisch. Naarmate mensen ouder worden, lijken ze minder aandacht te krijgen. Terwijl het recht om te stemmen juist het fundament van onze democratie is”, zegt Warnez.

Milieu

Verplichten EPC-NR-attest zal veel grotere noden blootleggen

Dit jaar krijgen de Vlaamse instellingen hoger onderwijs een extra investeringsbudget voor hun gebouwen. “We moeten bereid zijn meer en beter te investeren in ons hoger onderwijs. De extra’s zijn nog steeds te weinig. Instellingen blijven besparen op hun infrastructuur terwijl excellent onderwijs en -onderzoek ook een goede infrastructuur vraagt. We moeten als overheid naast het verplichten van attesten, ook mee investeren om zo de energiekosten te verlagen en te zorgen voor een gezonde luchtkwaliteit in de leslokalen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Wingene

Gevuld schoentje voor elk kind dankzij speelgoedinzamelactie

Het Huis van het Kind Wingene, vzw De Kapstok en de Pastorale Eenheid Sint-Augustinus Beernem-Ruiselede-Wingene helpen Sinterklaas een handje en zorgen er ook dit jaar voor dat elk schoentje gevuld wordt. Een grote speelgoedinzameling en een honderdtal sintpakketjes zijn het resultaat van deze warme samenwerking. “Cadeautjes nemen vaak een grote hap uit het gezinsbudget”, zegt schepen Tom Braet, “voor kwetsbare gezinnen is dit vaak niet evident. We zorgen ervoor dat Sinterklaas geen enkel kind vergeet.”